Baekhyun, Xiumin en Chen van EXO verlaten SM Entertainment en sleuren agentschap voor de rechter

Baekhyun, Xiumin en Chen van de K-popgroep EXO hebben via hun advocaat laten weten dat ze het agentschap SM Entertainment verlaten. De drie doen dat omdat ze ontevreden zijn over de manier waarop ze behandeld worden, dat ze niet betaald worden en dat ze illegale contracten moesten ondertekenen.

Drie leden van EXO klagen hun agentschap SM Entertainment aan. De drie namen een advocaat onder de arm omdat ze data wilden krijgen van SM Entertainment over hun betalingen tijdens de afgelopen 11 jaar. SM Entertainment kon die gegevens niet geven, waardoor de drie nu hun contract beëindigen.

Einde contract

Advocaat Lee Jae-hak, die door Baekhyun, Xiumin en Chen van EXO werd ingeschakeld, laat weten aan Korea JoongAng Daily dat de drie hun contract met SM Entertainment zullen beëindigen. De officiële reden luidt: “mishandeling en oneerlijke contractvoorwaarden”. In de eerste plaats gaat het om betalingen. “Het is een basisrecht van de artiesten om de gegevens te kunnen inkijken over hoe hun betalingen tot stand komen. SM Entertainment is ook verplicht door de wet om deze gegevens aan te leveren. Maar volgens het agentschap kunnen deze cijfers niet gedeeld worden”, klinkt het bij de advocaat.

Baekhyun, Xiumin en Chen van EXO vroegen al sinds 21 maart 2023 naar deze cijfers en hadden duidelijk gemaakt dat ze deze ten laatste op woensdag wilden krijgen. Omdat ze die niet kregen, zagen ze geen andere optie dan hun contract op donderdag 1 juni met onmiddellijke ingang stop te zetten.

Illegaal contract

Naast het gebrek aan transparantie over betalingen spreekt de advocaat ook over illegale voorwaarden in het contract. Zo zouden Baekhyun, Xiumin en Chen contracten van 12 tot 13 jaar voorgeschoteld hebben gekregen, wat dus veel langer is dan de grens die de Zuid-Koreaanse overheid stelt van maximum 7 jaar. Daarnaast staan er ook clausules in de contracten waardoor de artiesten zelfs 17 tot 18 jaar exclusief gebonden blijven aan het agentschap.

De advocaat besluit met een boodschap van Baekhyun, Xiumin en Chen aan hun fans. “We zijn bang en ontmoedigd om deze eerste kleine stap te nemen en te praten over de oneerlijke behandeling waar we tot nu mee te maken hebben gekregen. Besef alsjeblieft dat het ons heel wat moed heeft gekost om dit te doen. We zijn dankbaar voor onze fans die ons tot op heden gesteund hebben.”

Reactie SM Entertainment

SM Entertainment reageerde al op het nieuws met een statement aan The Korea Herald, waarbij het beweert dat er “sommige krachten van buitenaf illegale handelingen plegen” door artiesten te overtuigen om verkeerde beslissingen te nemen om hun voorwaarden met SM te schenden of uit te besteden. Het agentschap laat dan ook op zijn beurt weten dat het “alle nodige juridische stappen zal ondernemen tegen deze krachten”.

Baekhyun, Xiumin en Chen maakten in 2012 hun debuut als leden van EXO. De groep had grote plannen voor 2023, want voor het eerst sinds 2019 was EXO dit jaar opnieuw volledig. Door de verplichte legerdienst in Zuid-Korea was er tijdens de afgelopen vier jaar telkens minstens één lid weg. Dit jaar zou er dan een comeback komen met alle 9 leden, maar door de plotse legerdienst van Kai, zal die dus niet kunnen doorgaan. En ook het vertrek van Baekhyun, Xiumin en Chen bij SM Entertainment zal die comeback mogelijk in de weg kunnen staan.

Meer
Lees meer...