HYBE zal dan toch geen extra aandelen in SM Entertainment kopen

Na een heisa die meer dan een maand duurde, heeft HYBE besloten om niet te proberen om hun aandeel in SM Entertainment te vergroten. K-poplabel HYBE kocht vorige maand 14,8 procent van de aandelen van concurrent SM Entertainment. Toen liet het label nog weten dat het op termijn nog eens 25 procent zou aankopen van het bedrijf, maar daar ziet het nu van af.

Er is een einde gekomen aan de heisa rond de overname van aandelen van SM Entertainment. Zowel HYBE als Kakao waren geïnteresseerd in het verwerven van een aanzienlijk aandeel in het entertainmentbedrijf. Maar nu gooit HYBE de handdoek in de ring.

HYBE

Ongeveer een maand geleden kocht HYBE, het label waaronder onder andere BigHit Music en Pledis Entertainment vallen, 14,8 procent van de aandelen van SM Entertainment. HYBE deed dit als reactie op het nieuws dat Kakao 9,05 procent van de aandelen in SM Entertainment kocht. De verkoop aan Kakao was namelijk fel tegen de zin van Lee Soo-man, de oprichter van SM. Hij kaartte aan dat de aandelen die Kakao kocht nieuwe aandelen en converteerbare obligaties waren. Obligaties zijn eigenlijk niet meer dan een bewijs van een lening. Kakao leende zo geld uit aan SM en kreeg obligaties in ruil. Converteerbare obligaties kunnen op termijn omgezet worden in aandelen. Omdat de aankoop van nieuw aangemaakte aandelen en converteerbare obligaties volgens Lee Soo-man illegaal is, sleurde hij SM Entertainment al meteen voor de rechter.

Daarnaast verkocht Lee Soo-man 14,8 procent van de aandelen van SM Entertainment die hij in z’n bezit had door aan HYBE. HYBE liet toen al meteen weten dat het nog een bod zal doen op een extra 25 procent van de aandelen van SM Entertainment, waardoor het in totaal 40 procent in bezit zou hebben. Dit werd meteen op protest onthaald van het bestuur van SM Entertainment. Zij hekelden dat HYBE een monopoliepositie nastreefde binnen de Zuid-Koreaanse entertainmentindustrie. Bang Si-hyuk, de oprichter van BigHit Entertainment, dat later uitbreidde naar HYBE, liet daarbij weten dat dat absoluut niet het geval was en dat SM zelfstandig kon blijven opereren.

Geen nieuwe aandelen

Lee Soo-man haalde zijn gelijk bij de rechter, die oordeelde dat Kakao geen nieuwe aandelen en converteerbare obligaties mocht kopen. Daarop probeerde Kakao bestaande aandelen aan te kopen. Daarvoor zou het 150.000 won (107 euro) per aandeel betalen, wat fors meer was dan de 120.000 won (86 euro) die HYBE aan de aandeelhouders voorlegde.

En nu volgt het nieuws dat HYBE besloten heeft om uit te race te stappen. “We maakten deze beslissing nadat we zagen dat de markt oververhit dreigde te raken door de competitie met Kakao en Kakao Entertainment (het dochterbedrijf van Kakao dat zich focust op de entertainmentindustrie, red.)”, schreef HYBE in een statement.

De 14,8 procent van de aandelen in SM Entertainment die HYBE al verkocht van Lee Soo-man zal het wel behouden. Daarnaast heeft HYBE ondertussen nog 1 procent extra gekocht, wat hun totaal op 15,8 procent brengt. In een gedeeld statement lieten HYBE en Kakao zo al weten dat ze een overeenkomst bereikt hadden over het verdere management van SM Entertainment.

Meer
Lees meer...