Bang Si-hyuk over aankoop aandelen SM Entertainment: “We willen geen monopolie creëren, maar bedrijf helpen”

Bang Si-hyuk, de oprichter van Big Hit Entertainment (nu Big Hit Music), heeft een uitgebreid interview gegeven aan Quest Means Business van CNN. Daarin ging hij dieper in op de aankoop van 14,8 procent van de aandelen in SM Entertainment.

Quest on Business van CNN ging in gesprek met Bang Si-hyuk. Hij richtte in 2005 Big Hit Entertainment op, een kleine speler die moest opboksen tegen drie gigantische entertainmentbedrijven in Zuid-Korea, SM Entertainment, YG Entertainment en JYP Entertainment. Maar ondertussen stak Bang met HYBE die zogenaamde Big Three ruimschoots voorbij. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de recente aankoop van 14,8 procent van de aandelen in SM Entertainment door HYBE.

Geen monopolie

Voor het interview ging CNN op bezoek in de kantoren van HYBE. Die werden enkele jaren geleden gebouwd en geven duidelijk weer hoe groot het bedrijf van Bang Si-hyuk kon worden. In het gesprek kwam de recente overname van aandelen van SM Entertainment aan bod. SM Entertainment deelde daarover al een video waarin CFO Cheol Hyuk-jang beweerde dat HYBE een monopoliepositie nastreefde binnen de Zuid-Koreaanse entertainmentindustrie. Dat ontkent Bang Si-hyuk stellig. “Er doet heel wat misinformatie de ronde, we willen helemaal niet de hele industrie overnemen. Mensen die tegen de overname zijn, beseffen niet dat er veel meer komt kijken bij de industrie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om digitale muziek, concerten en merchandise. Het is heel moeilijk om in deze industrie een monopolie te hebben.”

SM Entertainment omschreef de aankoop van aandelen door HYBE als een “hostile takeover“, een vijandige overname. Daarbij doet een bedrijf een bod op de aandelen van een concurrerend bedrijf zonder dat de leidinggeven van het bedrijf ervan op de hoogte waren en hun toestemming gaven. Bang ontkent dit. “De grootste aandeelhouder van SM Entertainment, Lee Soo-man, was op de hoogte van de aankoop van de aandelen (de aandelen werden namelijk gekocht van hem, red.). Het is propagandistisch om dit een hostile takeover te noemen. Ik vond het al langer jammer om te zien dat een goed bedrijf als SM Entertainment geen goed beleid heeft. Met de overname van de aandelen willen we daar iets aan veranderen.”

Meer
Lees meer...