CFO van SM Entertainment deelt videostatement over aankoop aandelen door HYBE, maar wordt al snel betrapt op leugens

SM Entertainment heeft een lange video gedeeld waarin het de aankoop van 14,8 procent van de aandelen van Lee Soo-man door HYBE aanklaagt. Volgens CFO (Chief Financial Officer) Cheol Hyuk-jang zal de overname grote gevolgen hebben en zelfs “het einde van K-pop” kunnen veroorzaken. Maar veel statements uit de video werden al snel ontkracht.

HYBE liet vorige week weten dat het 14,8 procent van het totale aantal aandelen zal kopen van SM Entertainment. Het koopt die aandelen van oprichter Lee Soo-man, die zo zijn redenen had om de aandelen te verkopen. Maar nu haalt SM Entertainment in een video fel uit naar HYBE en Lee Soo Man.

HYBE

De afgelopen weken was er veel te doen bij SM Entertainment. De bal ging aan het rollen toen nadat de co-CEO’s Lee Sung-soo (de neef van Lee Soo-man) en Tak Young-jun heel wat vernieuwingen aankondigden bij SM Entertainment. Enkele dagen later volgde ook het nieuws dat Kakao 9,5 procent van de aandelen van het agentschap zou overkopen. Daardoor zou Kakao de op één na grootste aandeelhouder worden van SM Entertainment, na oprichter Lee Soo-man, die 18,46 procent van de aandelen in z’n bezit had. 

Maar Lee Soo-man was niet gediend met die overname. Hij richtte het agentschap in 1989 op als producer en vreest dat Kakao de essentie van het bedrijf uit het oog zou verliezen. Daarom trok hij al meteen naar de rechtbank om de overname van de aandelen aan te vechten. Maar nog enkele dagen later kwam er weer opvallend nieuws. HYBE, het label achter BTS, zal namelijk 14,8 procent van de aandelen van Lee Soo-man overkopen voor het bedrag van maar liefst 442,8 miljard won (327 miljoen euro). Daarmee zal het meteen de grootste aandeelhouder worden. HYBE beloofde daarnaast ook dat het op termijn nog eens 25 procent van de aandelen zou kopen, waardoor het totaal op een kleine 40 procent komt.

Reactie SM

Deze keer is het SM Entertainment dat niet gediend is met de verkoop van de aandelen van Lee Soo-man aan HYBE. In een videostatement van iets meer dan 15 minuten lang spreekt CFO Cheol Hyuk-jang tegen de kijkers. Hij hekelt de verkoop van de aandelen aan concurrent HYBE. Bij de aankoop van de aandelen liet HYBE al meteen weten dat SM onafhankelijk zal kunnen blijven opereren, maar daar gelooft Cheol niets van. “Het is een lege belofte die ze moeilijk zullen kunnen houden.”

Vervolgens gaat hij dieper in op wat er zou kunnen gebeuren door een overname van HYBE. Zo stelt hij dat er een te grote monopoliepositie zou komen op de K-popmarkt door een samenwerking van HYBE en SM en zouden de ticketprijzen voor concerten de hoogte in gejaagd worden. Maar al snel kwamen er reacties van mensen die de cijfers uit de video gefactcheckt hadden en daaruit bleek dat Cheol niet helemaal de waarheid sprak.

Leugens

Al snel ontdekten fans van TXT, de groep die in de video van SM Entertainment omschreven wordt als “boy group T”, dat de ticketprijs die in de video te zien is die is voor een VIP-ticket. De prijs voor een standaardticket van de tour van TXT, ligt exact even hoog als die voor een ticket van aespa, waarvoor SM Entertainment wél de prijs van een standaardticket gebruikte. Ook bij “boy group S”, Seventeen, werd de prijs van een VIP-ticket vergeleken met die van een standaardticket voor een concert van Super Junior en NCT. En net zoals bij TXT en aespa komt de prijs van een standaardticket van Seventeen precies overeen met die van een standaardticket voor Super Junior en NCT.

Ook de beweringen rond een monopoliepositie van HYBE werden meteen in vraag gesteld. Vorig jaar kwam er namelijk nog heel wat kritiek toen Kakao SM Entertainment wilde overnemen. Daarbij ging het om de monopoliepositie die Kakao daardoor zou krijgen. En nu heeft SM dus wel degelijk een deel van de aandelen verkocht aan Kakao. Het deed dat zonder medeweten van oprichter Lee Soo-man die een deel van zijn aandelen verkocht aan HYBE als tegenreactie. En in de video hekelt CFO Cheol ook het feit dat hij niet op de hoogte was van de verkoop van de aandelen van Lee Soo-man, terwijl zij dus enkele dagen eerder precies hetzelfde hadden gedaan.

HYBE reageerde ook al in een statement aan NME. Daarin zei het: “We hebben de video die SM Entertainment geüpload heeft bekeken en het verschilt niet veel van wat ze tot nu aangekondigd en beweerd hebben. HYBE zal zich blijven focussen op het verbeteren van het bestuur van SM Entertainment om de interne managementstructuur van het bedrijf te herzien en om de aandeelhouderswaarde te blijven maximaliseren.”

Bekijk de volledige video van SM Entertainment hier:

Meer
Lees meer...