Nieuws dat HYBE grootste aandeelhouder wordt van SM Entertainment zorgt voor positieve beurscijfers voor alle K-popbedrijven

HYBE, het label van BTS, wordt de grootste aandeelhouder van concurrent SM Entertainment. Het label zal 14,8 procent van de aandelen van SM Entertainment overkopen van de oprichter van het agentschap Lee Soo-man. Het nieuws over deze overname zorgde alvast voor een positieve tendens op de beurs voor alle Zuid-Koreaanse entertainmentbedrijven.

Er zijn verschuivingen aan de gang in de K-popwereld. HYBE, het overkoepelende label waaronder onder andere BigHit Music (BTS en TXT), Pledis (SEVENTEEN) en Ador (LE SSERAFIM) te vinden zijn, wordt de grootste aandeelhouder van SM Entertainment. Het verrassende nieuws had al grote gevolgen op de beurs.

HYBE en SM

De afgelopen dagen was er veel te doen bij SM Entertainment. De bal ging aan het rollen toen nadat de co-CEO’s Lee Sung-soo en Tak Young-jun heel wat vernieuwingen aankondigden bij SM Entertainment. Enkele dagen later volgde ook het nieuws dat Kakao 9,5 procent van de aandelen van het agentschap zou overkopen. Daardoor zou Kakao de op één na grootste aandeelhouder worden van SM Entertainment, na oprichter Lee Soo-man, dit 18,46 procent van de aandelen bezit.

Maar Lee Soo-man was niet gediend met die overname. Hij richtte het agentschap in 1989 op als producer en vreest dat Kakao de essentie van het bedrijf zou verliezen. Daarom trok hij al meteen naar de rechtbank om de overname van de aandelen aan te vechten. Maar nog enkele dagen later kwam er weer opvallend nieuws. HYBE, het label achter BTS, zal namelijk 14,8 procent van de aandelen van Lee Soo-man overkopen voor het bedrag van maar liefst 442,8 miljard won (327 miljoen euro). Daarmee zal het meteen de grootste aandeelhouder worden. HYBE beloofde daarnaast ook dat het op termijn nog eens 25 procent van de aandelen zou kopen, waardoor het totaal op een kleine 40 procent komt.

Beurscijfers

Het nieuws van de overname liet zich voelen op de beurs. Daar zagen niet enkel HYBE en SM Entertainment een stijging van hun aandelen, maar ook de andere grote K-popbedrijven. De grootste stijging was voor SM Entertainment. De waarde van de aandelen van het bedrijf steeg met maar liefst 16 procent. Ook HYBE ging vooruit door de overname. Het bedrijf zag z’n aandelen stijgen met 6 procent.

Daarnaast genoten ook YG Entertainment en JYP Entertainment, de andere twee agentschappen van de zogenaamde Big 3, mee van de overname. De aandelen van YG stegen zo met 3,8 procent. Bij JYP ging het om een stijging met 2,5 procent.

Meer
Lees meer...