BTS: De waar- en onwaarheden over de legerdienst van de grootste boyband ter wereld

Gisteren dropte BTS een bommetje. De groep zal z’n verplichte legerdienst uitvoeren. Maar zoals dat wel vaker gaat met nieuws over BTS, deed er ook nu weer heel wat fake news de ronde. Dit is wat er waar en niet waar is over het nieuws rond de legerdienst van BTS.

1. “De Zuid-Koreaanse overheid heeft beslist dat BTS hun volledige legerdienst moet volbrengen en dus geen uitzondering krijgt” – NIET WAAR

Er wordt inderdaad al jarenlang gediscussieerd over een mogelijke uitzondering op de legerdienst voor BTS. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid niet om een uitzondering die alle K-popartiesten zou vrijstellen. BTS heeft de afgelopen jaren namelijk 41,8 biljoen won (29,4 miljard euro) bijgedragen aan de Zuid-Koreaanse economie, daardoor vonden veel mensen dat ze genoeg gedaan hadden om het land te promoten. Mannen uit bepaalde takken, zoals sport en klassieke muziek, kunnen kans maken op een uitzondering van de legerdienst omdat ze “hun land voldoende gediend hebben” door het op de wereldkaart te zetten.

Twee jaar geleden besloot de regering dat BTS als “national treasure” twee jaar uitstel krijgt op de legerdienst. Daardoor moesten ze ten laatste aan hun legerdienst beginnen op hun 30ste verjaardag, in plaats van hun 28ste. Maar de discussies over een verdere uitzondering waren tot nu aan de gang. Terwijl Jin, het oudste lid van BTS, in december zijn 30ste verjaardag viert en dus zou moeten gaan. BTS had kunnen wachten tot er een beslissing van de regering kwam, maar dat deden ze niet.

Het statement dat Big Hit Music gisteren deelde, kwam er niet na een beslissing van de regering. BTS was de regering een stap voor en de leden besloten zelf, in samenspraak met hun agentschap, om de volledige legerdienst te volbrengen. Mogelijk hadden ze dus wél een uitzondering kunnen krijgen, maar zo ver is het niet kunnen komen.

2. “BTS stopt voor drie jaar” – NIET WAAR

Een tweede uitspraak die gisteren veel te lezen en horen was, is dat BTS tot 2025 stopt. Ook dat is niet waar. Het optreden van BTS van afgelopen zaterdag, was het laatste optreden van de volledige groep tot 2025, maar het betekent niet dat ze nu een pauze van drie jaar nemen. In tegendeel.

BTS heeft eerder al aangekondigd dat alle leden een soloalbum zouden uitbrengen. Voorlopig is er daarvan nog maar één verschenen: ‘Jack in the Box’ van j-hope. Later deze maand zal Jin zijn solowerk lossen. Uit de informatie die de aandeelhouders van HYBE ontvingen, komen we te weten dat de andere vijf soloalbums zullen verschijnen in de eerste helft van 2023. Dat betekent dus dat er al zeker tot dan nieuw werk van leden van BTS zal verschijnen. Daarna zal er waarschijnlijk een periode van enkele maanden zijn waarin alle leden bezig zijn met hun legerdienst, maar in het voorjaar van 2024 zal Jin al weer terugkeren. BTS zal uiteindelijk dus maar enkele maanden echt verdwijnen.

Tijdens die maanden zal er nog steeds content verschijnen van de hele groep. Zo weten we al met zekerheid dat er een docureeks over de groep komt op Disney+ en liet Big Hit Music ook al weten dat er al heel wat content opgenomen is voor tijdens de maanden waarin alle leden weg zijn.

3. “Jin begint eind oktober aan zijn legerdienst” – NIET WAAR

In het statement dat Big Hit Music deelde, staat letterlijk: “Jin zal het proces zo snel mogelijk inzetten zodra de promotie van zijn solowerk is afgerond op het einde van oktober. Hij zal dan de procedure van de Zuid-Koreaanse overheid volgen.”

Hier staat dus duidelijk dat Jin tegen het einde van oktober zijn solowerk zal uitbrengen. Daarna zal hij de procedure voor zijn legerdienst opstarten. In het geval van Jin betekent dat dat hij het uitstel dat hij eerder kreeg, zal stopzetten. Wanneer die procedure afgerond is, zal hij uitgenodigd worden voor zijn legerdienst, wat dus nog enkele weken tot zelfs maanden kan duren. Jin zal voor het einde van dit jaar zijn militaire dienstplicht aanvatten, maar het zal dus nog niet op het einde van deze maand zijn.

4. “We zullen niets meer horen van de leden die in het leger zitten” – NIET WAAR

Wanneer de leden van BTS aan hun legerdienst bezig zijn, zijn ze niet volledig van de aardbol verdwenen. Andere K-popsterren die hun legerdienst deden, deelden geregeld updates met hun fans. Sommige groepen losten in die periode zelfs nog een nummer of een album dat ze voor hun dienst opgenomen hadden.

Daarnaast liet Big Hit Music ook al weten aan zijn investeerders dat het een nieuw communicatieplatform zal uitwerken waardoor de leden in contact kunnen blijven staan met hun fans. De zeven leden van BTS zijn ook actief op sociale media, waar ze dus ook tijdens hun legerdienst nog foto’s of boodschappen aan hun fans kunnen delen. Ze zullen daar uiteraard minder tijd voor hebben, maar ze zullen niet volledig verdwijnen.

5. “Deze beslissing werd nu genomen” – NIET WAAR

Dit is geen beslissing die snel genomen werd. De legerdienst hing al enkele jaren boven het hoofd van de leden van BTS, dus heeft de groep achter de schermen heel wat overlegd met de leden onderling en met het agentschap. BTS kiest namelijk voor een andere aanpak dan de meeste K-popgroepen, waarbij leden wachten tot het laatste moment om aan hun legerdienst te beginnen. BTS pakt het daarbij wat strategischer aan, door de jongere leden vroeger aan hun dienst te laten beginnen, zodat ze sneller opnieuw als volledige groep kunnen terugkeren.

Daarnaast lijkt het er ook op dat de aandeelhouders van HYBE al in juni, na de aankondiging van de soloprojecten van BTS, ingelicht werden over de nakende legerdienst van het zevental. Daarbij kregen ze ook al een tijdlijn waaruit blijkt dat alle leden tegen het einde van 2024 aan hun legerdienst zullen beginnen.

6. “BTS zal in 2025 terugkeren als groep” – WAAR

Hoewel we geen zicht hebben op de exacte timing van de legerdienst van de zeven leden, staat in het statement wel te lezen dat de groep “tegen 2025” opnieuw volledig zal zijn. Als het schema gevolgd wordt dat enkele maanden geleden gedeeld werd met de investeerders van HYBE, dan zouden alle leden in het tweede kwartaal van 2025 terug zijn. Daarbij vermoeden heel wat fans dat de grote comeback van BTS als groep er zal komen op vrijdag 13 juni 2025, de 12de verjaardag van BTS.

Meer
Lees meer...