BTS gaat legerdienst vervullen in Zuid-Korea; dit is wanneer ze als groep terugkeren

Big Hit Music, het muzieklabel van de gigantisch populaire boyband BTS, heeft aangekondigd dat de groep zijn verplichte militaire dienst in Zuid-Korea zal vervullen. Nadat de groep eerder al twee jaar uitstel kreeg, was er sprake van een mogelijke vrijstelling, maar die komt er dus niet. Jin, het oudste lid van BTS, zal nog voor het einde van het jaar naar het leger gaan, nadat zijn soloproject klaar is. “Rond 2025” zou de boyband een comeback maken met alle zeven leden.

BTS maakte afgelopen weekend nog indruk met een gigantisch concert voor massaal aanwezige, dolenthousiaste fans in Busan. Maar dat zal dus voorlopig het laatste optreden zijn die de Zuid-Koreaanse groep met alle zeven leden deed. Big Hit Music, onderdeel van entertainmentbedrijf HYBE, heeft namelijk aangekondigd dat de groepsleden de komende jaren hun legerdienst zullen vervullen in Zuid-Korea.

Verplichte legerdienst in Zuid-Korea

Zuid-Korea is een van de weinige landen waar er nog een verplichte legerdienst bestaat, toch voor mannen. Die regeling is er omdat Noord- en Zuid-Korea officieel nog steeds in oorlog zijn. Daardoor is er een constante dreiging voor een inval vanuit het noorden. Artikel 39 van de Zuid-Koreaanse grondwet stelt dat “elke Zuid-Koreaanse man de verplichte legerdienst moet uitvoeren, zoals die beschreven staat in de grondwet”. Die dienst duurt minimaal 18 maanden, maar kan ook langer duren, afhankelijk van welke functie iemand uitvoert.

Op die wet zijn wel enkele uitzonderingen die beschreven staan in de Military Service Act (병역법). Zo moeten mannen voor ze aan hun legerdienst beginnen enkele fysieke en psychologische test ondergaan. Die moeten bepalen of hun gezondheid het wel toelaat om aan de legerdienst te beginnen. Daarnaast zijn er ook uitzonderingen voor atleten en artiesten. Onder artiesten vallen echter enkel balletdansers en klassieke muzikanten.

Geen vrijstelling

Die regeling is dus niet doorgetrokken naar K-popartiesten. Nochtans is gebleken dat BTS, de populairste boyband van het moment, in Zuid-Korea jaarlijks voor miljarden aan extra inkomsten zorgt. Daardoor was er ook sprake van een eventuele vrijstelling voor de zeven leden van BTS, namelijk RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V en Jung Kook. In december 2020 kwam er daarbij een eerste doorbraak. Toen werd beslist dat ‘National Treasures’ twee jaar uitstel kunnen krijgen op de aanvang van hun legerdienst. Door dat uitstel kocht de regering zichzelf twee jaar extra om een beslissing te nemen over een eventuele vrijstelling. Daarover organiseerde het recent zelfs nog een nationale bevraging en werd er meermaals in het parlement gediscussieerd.

Maar nu lijkt die vrijstelling voor die leden van BTS er dus niet te komen. Het is het management van de groep zelf die met het nieuws naar buiten kwam dat alle zeven leden hun militaire dienst zullen vervullen. “Sinds de oprichting van BTS meer dan tien jaar geleden heeft de groep internationale successen geboekt, records gebroken en K-pop tot een globaal fenomeen gemaakt. Na het fenomenale concert in Busan, en op het moment dat iedereen bezig is met soloprojecten, is dit het ideale moment. De leden van BTS zijn vereerd hun land te mogen dienen”, valt er te lezen in de aankondiging voor de fans.

Jin als eerste naar leger

Het nieuws over die soloprojecten kwam er in juni van dit jaar. Toen liet BTS weten dat ze een ‘pauze’ gingen inlassen als groep en zich meer zouden focussen op hun solocarrières. Dat werd toen door veel media foutief geïnterpreteerd als dat de groep ging stoppen, iets wat ze nadien zelfs meermaals ontkend hebben. Het eerst soloalbum kwam er in juli van dit jaar met het indrukwekkende ‘Jack In The Box’ van j-hope. Dat werd gevolgd door een al even indrukwekkend solo-optreden op het Amerikaanse muziekfestival Lollapalooza.

De volgende die met een soloproject zal komen in Jin. Als oudste lid van BTS moet hij voor het einde van dit jaar beginnen aan zijn legerdienst. Tijdens het optreden in Busan afgelopen weekend liet Jin weten dat zijn solowerk bijna af is. Nadien begint hij aan zijn militaire dienst. “Jin zal zijn legerdienst gaan vervullen na de release van zijn solo eind oktober”, schrijft Big Hit in zijn persbericht.

“Opnieuw samen in 2025”

“Andere leden van de groep zullen daarna hun militaire dienst doen in functie van hun individuele plannen. Zowel Big Hit als BTS kijken ernaar uit om opnieuw samen te komen als groep ergens rond 2025 nadat iedereen zijn legerdienst heeft vervuld”, gaat het statement verder. “Yet To Come (The Most Beautiful Moment) is meer dan een nummer op hun meest recente album ‘Proof’. Het is een belofte. Er komt nog veel meer aan van de BTS de komende jaren.”

Meer
Lees meer...