Uitstel legerdienst voor onder andere Faker en BTS goedgekeurd door Zuid-Koreaans parlement

De Zuid-Koreaanse boysband BTS en de succesvolle gamer Faker zullen hoogstwaarschijnlijk twee jaar uitstel krijgen om hun legerdienst aan te vatten. Het parlement heeft namelijk het voorstel van parlementslid Jeon Yong-gi goedgekeurd. Het voorstel werd al aanvaard door het leger, maar door de goedkeuring van het parlement komt het er nu ook daadwerkelijk door.

Na het defensiecomité van de Koreaanse Nationale Vergadering heeft ook het parlement het voorstel van Jeon Yong-gi goedgekeurd. Daardoor zullen Zuid-Koreaanse mannen die gezien worden als “National treasures” twee jaar uitstel krijgen op hun verplichte legerdienst. Met “National treasures” wordt verwezen naar mannen die op hun eigen manier grote bijdrages hebben geleverd voor de Zuid-Koreaanse cultuur of economie.

Legerdienst

Zuid-Korea is een van de weinige landen waar er nog een verplichte legerdienst is. Die houdt in dat elke man tussen de 18 en de 28 jaar oud verplicht naar het leger moet. Die legerdienst duurt minstens 21 maanden (bij het leger of de Marine Corps) en maximum 36 maanden (voor dienst als arts, advocaat, dierenarts of deskundige onderzoeker). Na de legerdienst moeten mannen voor de periode van zes jaar elk jaar nog enkele dagen militaire training volgen.

Op dit moment zijn er al enkele uitzonderingen van kracht. Die gelden voor bekroonde violisten, pianisten en balletdansers, maar ook voor olympische medaillewinnaars en gouden medaillewinnaars op de Asian Games. Wie een medaille won voor Zuid-Korea moet amper vier weken militaire training ondergaan. Ze moeten wel net zoals alle andere Zuid-Koreaanse mannen de jaarlijkse trainingen volgen. Onlangs maakte de voetballer Son Heung-min hier nog gebruik van. Son speelt bij de Britse ploeg Tottenham Hotspur, maar won in 2018 goud op de Asian Games, waardoor hij een verkorte legerdienst kon volgen.

Uitzondering voor “National treasures

Congreslid Jeon Yong-gi heeft enkele maanden geleden een voorstel ingediend om meer uitzonderingen te krijgen op de regel van de Zuid-Koreaanse legerdienst. Het gaat hierbij niet over een verkorte legerdienst, zoals bij atleten, maar wel om een uitstel. Concreet betekent dit dat de mannen in kwestie niet op hun 28ste, maar pas op hun 30ste aan de dienst moeten beginnen.

“Met dit voorstel willen we de elite in de cultuur of kunstwereld de kans geven om hun verplichte legerdienst uit te stellen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld BTS of Faker, die een erkenning hebben ontvangen van de minister van Cultuur, Sport of Toerisme.”

BTS en Faker

Het is nog niet zeker of BTS en Faker de uitzondering krijgen, want ze moeten daarvoor eerst de erkenning krijgen van het ministerie van Cultuur, Sport of Toerisme. Maar aangezien het voorstel al de namen van BTS en Faker bevatte en zij ook al aanzienlijke bijdrages hebben geleverd voor de Zuid-Koreaanse economie en cultuur, lijkt het vanzelfsprekend dat zij alvast gebruik zullen kunnen maken van de nieuwe wet.

Faker zal daardoor zonder probleem kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap League of Legends. Zonder het uitstel was het onzeker of Faker naar China zou mogen reizen om deel te nemen aan dat WK. Voor BTS betekent dit dat de oudste leden Jin en SUGA pas in december 2023 en maart 2024 aan hun legerdienst moeten beginnen. Dat geeft de boysband dus nog extra tijd om hun indrukwekkende carrière met zeven verder te zetten. Zo schreef BTS onlangs nog geschiedenis op de Billboard 100 met de nummers van het gloednieuwe album ‘BE’.

Meer
Lees meer...