BTS schrijft opnieuw geschiedenis in de Amerikaanse hitlijsten

De Koreaanse boysband BTS heeft opnieuw een monsterhit te pakken met Life Goes On. Nadat ze enkele maanden geleden als eerste Koreaanse artiest ooit op de eerste plaats binnenkwamen in de prestigieuze Billboard Hot 100, doen ze dat nu nog een keertje na. En deze keer met een nummer dat hoofdzakelijk in het Koreaans gezongen wordt.

Het gaat de Koreaanse boyband BTS nog steeds voor de wind. Nadat ze onlangs hun allereerste Grammy-nominatie te pakken hadden, schrijven ze nu opnieuw geschiedenis in de Amerikaanse hitlijst Bilboard Hot 100.

Koreaanse lyrics

De Billboard Hot 100 wordt gezien als de belangrijkste hitlijst in de Verenigde Staten. En die wordt deze week aangevoerd door een nummer dat voornamelijk in het Koreaans gezongen wordt. Het nummer Life Goes On van BTS komt daar namelijk binnen op de eerste plaats.

Het is niet de eerste keer dat BTS die mijlpaal haalt. Eerder dit jaar kwamen ze namelijk al als eerste Aziatische artiest ooit binnen op de eerste plaats in de Billboard 100 met het nummer Dynamite. Maar het is de eerste keer dat een nummer met Koreaanse lyrics dit doet. Dynamite was namelijk het eerste nummer van BTS dat volledig in het Engels gezongen werd. Op die manier wilden de zeven Koreaanse leden van BTS zichzelf uitdagen en dat wierp dus duidelijk z’n vruchten af.

Maar ze moeten het dus niet in het Engels doen om op de eerste plaats binnen te komen in de Billboard Hot 100. Want het nummer Life Goes On wordt, op enkele zinnen in het refrein na, volledig in het Koreaans gezongen. Het is geleden van Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee ft. Justin Bieber uit 2017 geleden dat een nummer met tekst in een andere taal dan het Engels nummer één haalt. Als we daarvoor terug gaan in de tijd komen we terecht bij Macarena van Los Del Rio in 1996.

Derde nummer 1 in drie maanden tijd

Maar dat is niet het enige record dat BTS te pakken heeft. De Koreaanse boysband scoorde namelijk drie nummer één-hits in exact drie maanden tijd. Enkel The BeeGees deden beter. In 1942 scoorden zij namelijk drie nummer één-hits in twee maanden en drie weken tijd. Het ging toen om de bekende nummers How Deep Is Your Love, Staying Alive en Night Fever.

BTS haalde op 1 september voor de eerste keer de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijst met het nummer Dynamite. Enkele weken later stond hun samenwerking met Jason Derulo en Jawsh 685 voor de remix van Savage Love op de eerste plaats. En nu is het de beurt aan Life Goes On.

Zeven nummers in de Billboard Hot 100

In totaal zijn er op dit moment zeven nummers van het album ‘BE’ te vinden in de Billboard Hot 100. Life Goes On staat dus op de eerste plaats. Dynamite, dat uitkwam in augustus maar ook te vinden is op het nieuwe album, stijgt ook opnieuw naar de derde plaats.

De rest van de nummers, behalve Skit (dat niet echt een nummer is), zijn ook te vinden in de Billboard Hot 100. Zo staat Blue & Grey op de 13de plaats en zijn de andere nummers te vinden tussen de plaatsen 22 en 72.

Billboard All-Kill

Sinds enkele maanden heeft Billboard nog twee extra hitlijsten: de Billboard Global 200 en de Billboard Global 200 Excluding United States. Ook die twee lijsten worden deze week aangevoerd door BTS. Dus haalt de boysband daar voor de tweede keer een zogenaamde ‘Billboard All-Kill’. Dat woord vormt een verwijzing naar de ‘Perfect All-Kill’ die je in Zuid-Korea krijgt wanneer je op de eerste plaats staat in alle hitlijsten op hetzelfde moment.

In de Billboard Global 200 staat BTS op de eerste plaats met Life Goes On, op de derde plaats met Dynamite én op de negende plaats met Blue & Grey. In de Billboard Global 200 Excluding United States voert BTS de lijst aan met de nummers Life Goes On (#1) en Dynamite (#2).

Vijf albums op nummer 1 in Billboard 200

Billboard maakte ook de Billboard 200 bekend. Dat is de lijst met de meestverkochte albums. Ook op die lijst is BTS met het album ‘BE’ te vinden op de eerste plaats. Daardoor heeft de groep nu in totaal vijf albums die de eerste plaats haalden op de Billboard 200.

BTS had daar twee jaar en zes maanden voor nodig. Enkel The Beatles doen beter. Zij hadden vijf nummer één-albums in twee jaar en iets meer dan vijf maanden.

In een video op Twitter deelden de zeven leden van BTS al hun enthousiasme:

Meer
Lees meer...