BTS en Faker stapje dichter bij uitstel legerdienst

Bekende Zuid-Koreanen, zoals de leden van Koreaanse boysband BTS of gamer Faker, zullen mogelijk een uitzondering krijgen op de verplichte legerdienst. Het leger heeft namelijk al ingestemd met het voorstel van parlementslid Jeon Yong-gi. Daardoor gaat het voorstel nu naar de plenaire vergadering van het parlement. Als zij hun toestemming geven, komt de wet er en kunnen ‘National treasures‘ uitstel krijgen voor hun legerdienst.

Het defensiecomité van de Koreaanse Nationale Vergadering heeft het voorstel van Jeon Yong-gi goedgekeurd. Dat ging over het uitstel van de verplichte legerdienst voor mannen die gezien worden als “National treasures“. Met die term wordt verwezen naar mannen die op hun eigen manier grote bijdrages hebben geleverd voor de Zuid-Koreaanse cultuur of economie.

Legerdienst

Zuid-Korea is een van de weinige landen waar er nog een verplichte legerdienst is. Die houdt in dat elke man tussen de 18 en de 28 jaar oud verplicht naar het leger moet. Die legerdienst duurt minstens 21 maanden (bij het leger of de Marine Corps) en maximum 36 maanden (voor dienst als arts, advocaat, dierenarts of deskundige onderzoeker). Na de legerdienst moeten mannen voor de periode van zes jaar elk jaar nog enkele dagen militaire training volgen.

Op dit moment zijn er al enkele uitzonderingen van kracht. Die gelden voor bekroonde violisten, pianisten en balletdansers, maar ook voor olympische medaillewinnaars en gouden medaillewinnaars op de Asian Games. Wie een medaille won voor Zuid-Korea moet amper vier weken militaire training ondergaan. Ze moeten wel net zoals alle andere Zuid-Koreaanse mannen de jaarlijkse trainingen volgen. Onlangs maakte de voetballer Son Heung-min hier nog gebruik van. Son speelt bij de Britse ploeg Tottenham Hotspur, maar won in 2018 goud op de Asian Games, waardoor hij een verkorte legerdienst kon volgen.

Uitzondering voor “National treasures

Maar nu heeft congreslid Jeon Yong-gi een voorstel ingediend om meer uitzonderingen te krijgen op de regel van de Zuid-Koreaanse legerdienst. Het gaat hierbij niet over een verkorte legerdienst, maar wel om een uitstel. Waardoor de mannen in kwestie niet op hun 28ste maar pas op hun 30ste aan de dienst moeten beginnen.

“Met dit voorstel willen we de elite in de cultuur of kunstwereld de kans geven om hun verplichte legerdienst uit te stellen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld BTS of Faker, die een award hebben ontvangen van de minister van cultuur, sport of toerisme.”

BTS en Faker

BTS en Faker hebben namelijk, elk in hun eigen discipline, hun land opnieuw op de wereldkaart gezet. BTS doet dat door aan de lopende band records te breken in de muziekindustrie en zo uit te groeien tot de grootste boysband van het moment. Faker aan de andere kant werd drie keer wereldkampioen League of Legends en kan nog zeker enkele jaren meedraaien in de wereldtop van de eSports. Zowel voor BTS als voor Faker zou de legerdienst voor problemen kunnen zorgen. Alle zeven leden van BTS en Faker moeten hun legerdienst nog uitvoeren. En die zou dus een pauze betekenen in hun carrière.

https://twitter.com/renkiger/status/1327467377261387778?s=20

Voor Faker zou het zelfs al eerder voor problemen kunnen zorgen. Op dit moment is Faker 24 jaar oud en heeft hij dus nog 4 jaar tijd voor hij aan zijn legerdienst moet beginnen. Maar volgend jaar kan hij al te maken krijgen met de maatregelen rond de legerdienst. Koreaanse mannen die ouder zijn dan 25 en hun legerdienst nog niet gedaan hebben, mogen namelijk enkel reizen naar het buitenland onder strikte voorwaarden. Zodat ze die reis niet zouden kunnen gebruiken om te vluchten van hun legerdienst. Doordat het WK League of Legends plaatsvindt in China, zou Faker dus mogelijk niet kunnen deelnemen. Tenzij hij van de wet een uitzondering krijgt.

BTS zou, zonder uitzondering, ten laatste in december 2021 hun oudste lid Jin zien vertrekken. Drie maanden later zou ook SUGA aan zijn legerdienst moeten beginnen. Met de uitzondering zouden ze dus pas in december 2023 en maart 2024 moeten beginnen aan hun dienst. BTS heeft vandaag hun nieuwste album ‘BE’ op de wereld losgelaten. Onze review lees je hier.

Parlement

Het is nog niet helemaal zeker of de uitzondering er echt komt. Het defensiecomité van de Koreaanse Nationale Vergadering heeft het voorstel van Jeon Yong-gi alvast goedgekeurd. Maar nu moet het nog voorgelegd worden op de plenaire vergadering van het Zuid-Koreaanse parlement.

Meer
Lees meer...