Waarom de “pauze” van BTS niet te vergelijken is met die van One Direction

De Zuid-Koreaanse boysband BTS kondigde op dinsdag 14 juni aan dat ze een pauze nemen om zich te storten op hun solowerk. Dit werd door verschillende media fout geïnterpreteerd als een breuk van de groep. Maar dat is allesbehalve het geval. Dit is waarom de situatie van BTS niet te vergelijken is met die van groepen als One Direction.

Sinds de aankondiging van BTS dat ze tijd zullen nemen om zich op hun solowerk te storten, vergeleken al heel wat media dit nieuws met de “hiatus” van One Direction uit 2016. De groep liet toen weten dat ze een pauze inlasten en die is nu, zes jaar later, nog steeds bezig. Maar het verhaal van BTS is heel anders.

Geen “hiatus”

Enkele uren na de video waarin BTS de pauze aankondigde kwam HYBE, het agentschap achter BTS, al met een verduidelijkend statement. Daarin benadrukten ze dat het niet ging om een zogenaamde “hiatus”. Het woord “hiatus” haalt bij voormalige Directioners waarschijnlijk wel een oude wonde open, want dat woord werd in 2016 gebruikt toen de groep er voorlopig mee ophield. Sindsdien kwam One Direction niet meer samen.

Maar bij BTS gaat het om een heel andere situatie. In het statement liet het agentschap namelijk weten dat het niet ging om zo’n pauze, maar wel om een verschuiving van de focus. BTS blijft bestaan, iets wat de leden ook duidelijk aanhaalden in de video, maar de focus zal voorlopig liggen op soloalbums van de leden en minder op albums van de groep als geheel. Het woord “hiatus” werd ook niet uitgesproken door BTS. Het ging namelijk om een foute vertaling van de Koreaanse woorden van SUGA. Hij sprak van een “off period“, een periode waarin ze de groepsprojecten tijdelijk on hold zetten en hun soloprojecten meer aandacht zullen geven.

Solowerk

De beslissing van One Direction om een pauze in te lassen volgde ook enkele maanden na het vertrek van Zayn. Hij besloot in maart 2015 om de groep definitief te verlaten. Toen One Direction enkele maanden later hun pauze aankondigden, verlieten ze ook allemaal hun huidige management en gingen ze elk hun eigen weg. Dat is bij BTS niet het geval. De zeven leden blijven bij hun agentschap HYBE en zullen ook van daaruit hun solowerk verspreiden.

De vijf leden van One Direction hadden aanvankelijk ook niet de ambitie om een boyband te worden. Ze namen allemaal afzonderlijk deel aan The X-Factor met als doel een solocarrière uit te bouwen. Daarom is het ook niet vreemd dat ze allemaal meteen een volwaardige solocarrière wilden starten nadat de pauze werd aangekondigd. De zeven leden van BTS kozen bewust voor een carrière als groep en werkten daar in de jaren voor hun debuut ook naartoe.

“Sterker terugkomen”

In de video maakte BTS ook duidelijk dat het ging om een gezamenlijke beslissing. Ze voelden allemaal dat er een sleur zat op het maken van groepsnummers. Dit komt doordat ze in de afgelopen tien jaar gegroeid zijn als individu en daardoor ook andere genres willen uitdiepen. Zo maakte V in het verleden al meermaals duidelijk dat hij fan is van jazzmuziek, een genre dat minder past bij een boyband. Jin droomt dan weer al lang van een acteercarrière die hij nu mogelijk ook zal kunnen lanceren.

Door de groepsactiviteiten on hold te zetten krijgen de leden de kans om deze dromen na te streven om daarna, alle zeven, terug te keren als BTS. J-hope omschreef het bij de aankondiging als volgt: “We moeten wat tijd apart nemen om te leren hoe we weer één kunnen worden”.

HYBE CEO: “BTS denkt nog lang niet aan stoppen”

Ondertussen stuurde Park Ji-won, de CEO van HYBE, al een uitgebreide mail naar alle werknemers van het bedrijf. Daarbij legt ze de situatie, die door de media fel opgeblazen werd, duidelijk uit. “Ik stuur jullie deze e-mail omdat jullie van buiten het bedrijf waarschijnlijk verschillende verhalen hebben gehoord. Dit zal onze duidelijke uitleg zijn. Tijdens de ‘BTS Festa Dinner Party’ vertelden de leden van BTS dat ze hun activiteiten zullen uitbreiden. Dat zullen ze doen door naast activiteiten als groep ook individuele activiteiten aan hun agenda toe te voegen. Op die manier zullen ze kunnen groeien als groep. Delen van deze video werden opgeblazen en fout geïnterpreteerd, waardoor er heel wat valse informatie verspreid werd.”

“BTS denkt er niet aan om te stoppen en er is absoluut geen proces aan de gang met als doel de groep te splitten”, zo gaat ze verder. “De boodschap van BTS om een pauze te nemen van hun activiteiten als groep om op hun individuele activiteiten te focussen, betekent niet dat ze volledig zullen stoppen met hun activiteiten als groep. Hun activiteiten zullen uitgebreid worden, waarbij er ruimte is om beide te combineren. Dit zal hen de kans geven om vooruit te gaan en te groeien als groep.” Tot slot bevestigde Park zelfs dat er op dit moment al gewerkt wordt aan nieuwe groepsactiviteiten samen met de release van de soloalbums van de zeven leden.

Run BTS

Eén van die groepsactiviteiten is de terugkeer van Run BTS. Dat is de realityreeks van BTS die al loopt sinds 2015 en meer dan 150 afleveringen telt. De voorlopig laatste aflevering verscheen in oktober 2021. In die laatste aflevering beloofde de groep dat de show na een pauze zal terugkeren. En die terugkeer komt er nu aan. Het zal daarbij gaan om sporadische afleveringen en niet om wekelijkse afleveringen, zoals we van de reeks gewoon zijn.

BTS zal dus nog op verschillende momenten samenkomen om afleveringen van deze reeks op te nemen. Het is daarbij nog niet duidelijk wanneer de eerste nieuwe aflevering zal verschijnen.

Zuid-Koreaanse muziekindustrie

Het is tot slot ook belangrijk om te vermelden dat de Zuid-Koreaanse muziekindustrie heel anders is dan de Westerse. K-popgroepen brengen veel regelmatiger dan Westerse artiesten nieuwe nummers uit. Een pauze van enkele maanden wordt dan ook al gezien als een “lange pauze”, terwijl dat bij Westerse artiesten vaak de normale tijd tussen twee albums is.

BTS had nu zo de langste pauze tussen twee albums uit hun carrière van negen jaar. Tussen de release van het album ‘BE’ en het anthology album ‘Proof’ zaten namelijk 19 maanden. Dat is al een lange periode voor K-pop waarbij albums en EP’s vaak met intervallen van enkele maanden verschijnen. Daardoor is de kans groot dat wat voor BTS een lange pauze is, voor Westerse fans niet lang zal aanvoelen.

Bekijk hier de video waarin BTS de pauze aankondigde:

Meer
Lees meer...