BTS kondigt grote pauze aan: “Focus op solocarrières”

De Zuid-Koreaanse boyband BTS heeft in een lange livestream aangekondigd dat ze een pauze nemen. In die pauze zullen ze een tijdlang geen muziek maken als groep, maar zullen ze zich focussen op hun solocarrières. In de video beloofden ze ook al meteen dat ze terug zullen komen als groep, maar er werd geen datum gegeven.

BTS hield vandaag z’n ‘Festa Dinner’. Dat is een traditie van de groep waarbij ze rond hun verjaardag (13 juni) samen zitten voor een diner zonder script. Daarbij praten ze over het afgelopen jaar. Maar dit jaar hadden ze daarbij een grote aankondiging. In de aanloop van hun anthology album ‘Proof’ sprak BTS al meermaals over dat het album het einde van hun eerste hoofdstuk aankondigde en de start van hun tweede. En dat tweede zal dus meer focussen op de zeven leden van BTS als individu.

Pauze

BTS zal z’n groepsactiviteiten tijdelijk pauzeren. De groep deed dat in het verleden al twee keer voor een korte periode. Maar nu gaat het om een grote pauze. Tijdens die periode willen de zeven leden zichzelf de kans geven om hun eigen carrière, los van BTS, uit te werken. RM, die veel van de teksten voor de nummers van BTS schrijft, zei dat hij de laatste maanden vast leek te zitten. “We zijn allemaal ouder geworden en veranderd als persoon. Daardoor wist ik niet meer wat voor groep we eigenlijk zijn en welke boodschap we willen overbrengen.” SUGA sluit zich daarbij aan. “Het is zo moeilijk om teksten te schrijven. Er komt niets meer in me op, er is niets meer dat ik nog kan zeggen.”

“Het probleem met het K-popsysteem is dat je de kans niet krijgt om volwassen te worden”, gaat RM verder. “Je moet muziek blijven uitbrengen en iets blijven doen. Als ik ’s morgens opsta, meteen naar de make-upstudio moet en een hele dag werk als groep, dan is er geen tijd voor persoonlijke groei. Ik ben zoveel veranderd als persoon in de afgelopen tien jaar. Daarom denk ik dat ik tijd nodig had om na te denken. Ik ben in de afgelopen tien jaar opgegroeid, ik kan niet meer fysiek groeien. Maar ik wilde iets betekenen in deze wereld. En ik weet niet precies wat. Want ik heb geen tijd om na te denken. Ik voelde me gevangen binnen mezelf als rapper en leider van BTS. Daarom wil ik dat deel van mezelf even loslaten en terugkomen tot mezelf om zo te beseffen wat ik zou moeten doen.”

Solowerk

“We denken altijd aan onze fans en stellen ons daarbij de vraag: ‘Als wat voor artiesten willen we herinnerd worden bij onze fans'”, gaat Jimin verder. “Ik denk dat het daarom is dat we nu door een moeilijke periode gaan. We proberen elk onze eigen identiteit te vinden en dat is een vermoeiend en lang proces.” Volgens j-hope is het daarom nu het perfecte moment om een pauze te nemen. “Het is het juiste moment, we hebben deze verandering nu nodig.”

V voegt daaraan toe dat ze zich nu gaan focussen op hun solocarrières. “Wanneer we daarna terugkomen als groep dan zal de synergie beter zijn dan ooit tevoren.” Veel leden lieten de afgelopen maanden al weten dat ze werkten aan hun eigen mixtapes. De rappers van BTS – RM, j-hope en SUGA (onder de naam Agust D) – brachten in het verleden al mixtapes uit. De zangers van de groep – Jin, Jimin, V en Jung Kook – zullen dat binnenkort voor het eerst doen. Maar het zal niet langer gaan om mixtapes, maar wel om volwaardige soloalbums. Jin verklapte daarbij dat alle leden, behalve hijzelf, al een datum geprikt hebben waarop ze hun soloalbum zullen uitbrengen. Het eerste dat we daarbij mogen verwachten is dat van j-hope. Hij zal eind juli ook z’n eerste solo-optreden geven als headliner op het Amerikaanse festival Lollapalooza.

Geen einde van BTS

Maar het is niet het einde van BTS. Jung Kook vertelt zo: “We gaan elk de tijd nemen om ons te amuseren en veel nieuwe ervaringen op te doen. Maar we beloven dat we op een dag terug zullen keren, volwassener dan we nu zijn. Dus ik hoop dat jullie ons hierin kunnen steunen.”

“We zullen nu een pauze nemen en misschien vullen we die tijd lui in”, vervolgt RM. “Maar dat is allemaal ten voordele van de toekomst die ons te wachten staat.” J-hope omschrijft het als volgt: “We moeten wat tijd apart nemen om te leren hoe we weer één kunnen worden. Ik hoop dat je dit niet ziet als iets negatiefs, maar inziet dat het een gezond plan is. Ik denk dat BTS zo een sterkere groep kan worden.”

Bekijk hier de volledige video:

Bekijk hier de videoclip van Yet To Come:

Meer
Lees meer...