BTS dropt ‘Yet To Come’: Melancholische ode aan carrière van 9 jaar en eerste blik op toekomst

De Zuid-Koreaanse boyband BTS bracht vandaag zijn anthology album ‘Proof’ uit. Het gaat om een album waarop de rijke carrière van het zevental in de kijker wordt gezet. Daarnaast staan er ook drie gloednieuwe nummers op het album, waarvan de titelsingle Yet To Come is, een ode aan de afgelopen negen jaar.

Het langverwachte nieuwe album van BTS is vandaag verschenen. ‘Proof’ is een anthology album met nummers die echte fans uiteraard al lang kennen, maar er zijn ook drie gloednieuwe nummers te vinden op ‘Proof’. Het melancholische Yet To Come is daarvan de title track en kreeg al meteen een eigen videoclip.

Yet To Come

Yet To Come wordt omschreven als een “medium-tempo, alternative hip-hop track“. Daarmee klinkt het heel anders dan de Engelstalige hits van BTS: Dynamite, Butter en Permission To Dance. Dat waren telkens up-tempo popnummers met een hoog retrogehalte. Met Yet To Come keert BTS terug naar hun roots, want bij hun debuut werden ze voorgesteld als een hiphopgroep. Al gaat het bij Yet To Come niet om de agressieve hiphop uit de begindagen van BTS. Het is eerder een melancholische, meer ingetogen versie van het genre, waardoor het nummer bij momenten doet denken aan de BTS-klassieker Spring Day uit 2017.

De tekst van Yet To Come verwijst naar de afgelopen negen jaar van de groep. Zo zeggen ze dat die tijd de beste van hun leven was, maar dat ze er zeker van zijn dat het allerbeste nog moet komen. Ze halen in de tekst ook meermaals aan dat ze de “beste” worden genoemd, maar dat dat voor hen als een “ongemakkelijke titel” aanvoelt. Want voor hen is er niets veranderd. “We hielden gewoon van muziek”, zingt Jung Kook daarover.

RM rapt dan weer: “Er is niet veel veranderd, waarschijnlijk zal je zeggen dat dat een leugen is. Er zijn veel dingen veranderd, maar ik ben nog steeds dezelfde. We starten een nieuw hoofdstuk, maar elk moment is mijn nieuwe beste. Het voelt alsof ik opnieuw 13 jaar oud ben, spittin’ bars zoals toen.” Dit is een verwijzing naar het verleden van RM, waarbij hij als tiener een underground rapper was voor hij begon aan z’n training als K-popster. Op het einde van het nummer herhaalt de groep nog eens dat het hen niet te doen is om de prijzen, maar wel om hun passie voor muziek.

Videoclip vol nostalgie

De videoclip van Yet To Come is er eentje boordevol nostalgie voor fans van BTS. De groep bevindt zich in een woestijn. Maar daarin staan enkele objecten die een belangrijke betekenis hebben voor BTS en hun fans.

Het gaat zo onder andere om een gele schoolbus, die te zien was in de videoclip van No More Dream, het debuut van BTS. Daarnaast is ook de oude kermisattractie uit Spring Day te zien, net als het grote standbeeld uit Blood, Sweat and Tears.

Bekijk hier de videoclip van Yet To Come:

‘Proof’

Yet To Come is niet het enige nieuwe nummer dat te vinden is op ‘Proof’. Het anthology album bestaat uit drie CD’s. Elke CD heeft daarbij één nieuwe single. Op de eerste CD, die met alle title tracks van BTS, is dat Yet To Come. De tweede CD bestaat uit de favoriete solo’s en unit songs van V, SUGA, Jin, Jung Kook, RM, Jimin en j-hope. De nieuwe song op die CD is Run BTS, een meer up-tempo hiphopnummer. De tekst verwijst ook hier naar de geschiedenis van BTS, maar dan meer naar de relatie tussen de leden en hoe ze elkaar steunden tijdens hun carrière die niet altijd even vlot verliep.

De derde en laatste CD is een vreemde eend in de bijt. Je kan de dertien nummers op die CD namelijk niet online beluisteren maar enkel op de fysieke CD. Het gaat hierbij om nooit eerder uitgebrachte demo’s, speciale versies en nummers die nooit eerder verschenen. For Youth, het nieuwe nummer van de derde CD is wel online te beluisteren. BTS draagt dat nummer op aan ARMY, hun trouwe fanbase. Het is een ballade waarin BTS zingt en rapt over hoe hun fans hen de mooiste jeugd schonken die ze zich konden inbeelden. For Youth begint met een geluidsfragment van een concert van BTS waarop fans meeezingen met het nummer Young Forever.

Beluister hier de eerste twee CD’s van ‘Proof’ op Spotify:

Fan van K-pop? Vul dan hier onze enquête in en geef jouw mening over het genre en de berichtgeving erover.

Meer
Lees meer...