BTS lost aanstekelijk zomernummer ‘Butter’ een retro toets

De Koreaanse boysband BTS heeft de zomer afgetrapt. De groep lanceerde vandaag hun tweede volledig Engelse nummer Butter. Het nummer kreeg ook al meteen een videoclip die al na 13 minuten een eerste record brak.

BTS is terug met een joekel van een zomerhit. Butter heeft alles in huis om de hit van de zomer van 2021 te worden. Met een strakke choreo, een aanstekelijk refrein en een retro toets.

Butter

Enkele dagen geleden dropte de groep al de teaser voor het nummer. Daarin kregen we enkel de catch phraseget it, let it roll” te horen. En nu is het volledige nummer daar. Het is een zomers en extreem catchy nummer met een hoog eightiesgehalte.

En ook de videoclip van het nummer gaat verder op het eighties thema. Uiteraard kreeg Butter ook weer een strakke choreografie die je waarschijnlijk ook zal aansporen om zelf een dansje te placeren. De clip had al meteen een record te pakken op YouTube, want in amper 13 minuten werd de mijlpaal van 10 miljoen views gehaald. Daarmee stelt BTS het vorige record van 19 minuten, dat ze zelf hadden gezet met de release van Dynamite vorig jaar, scherper. In minder dan een uur moest ook het record voor 20 miljoen eraan geloven.

Meegeschreven

RM (Kim Namjoon) werkte zelf mee aan het nummer. Hij schreef de raplijnen van het nummer en werkte ook mee aan de rest van de tekst. “In de rap wilde ik vooral de unieke kleuren van de drie rappers (SUGA, j-hope en hijzelf, red.) in de kijker zetten”, klinkt het bij RM op de globale persconferentie. “Butter werd gekozen uit een hele hoop nummers. Het was al een heel goed nummer, maar sommige delen waren niet helemaal compatibel met de leden, vooral de rappers. Daarom hielp ik om de delen te herwerken zodat ze beter passen bij onze stijl.”

Hij legt ook verder uit hoe het creatief proces verloopt. “Wanneer we nieuwe muziek maken, bespreken we dat altijd eerst met het label (Bighit Music, red.). We overleggen dan welk verhaal we willen vertellen. Daarbij proberen we een balans te vinden tussen wat we zelf willen, wat het label wil en wat de fans willen. We denken dat Butter het beste antwoord is dat we de mensen kunnen geven nu. We denken dat dit het nummer is dat mensen willen horen op dit moment.”

Genres

SUGA (Min Yoongi) sluit zich daarbij aan. “Ik maakte vroeger muziek waar niemand naar luisterde. Maar nu maak ik muziek voor de fans, voor de mensen die ervan houden.” Hij vertelt ook dat BTS zich niet wil vasthechten aan een genre. “We hebben verschillende genres gedaan in onze muziek. We maken geen muziek in specifieke genres. We maken popmuziek, muziek die mensen hun aandacht trekt en daarbij combineren we verschillende genres.” RM voegt daar nog aan toe dat “K-pop nu geëvolueerd is van een genre naar een volledige muziekindustrie”.

Ook de choreografie in de clip werd deels door de leden zelf gemaakt. “We improviseerden de stukken op de set en kozen dan de beste moves voor de clip”, legt V (Kim Taehyung) uit. Jung Kook (Jeon Jungkook) laat weten dat we vooral moeten uitkijken naar de live-versie van Butter. “We kijken ernaar uit om het nummer live voor jullie te brengen.” Het eerste live-optreden van Butter vindt plaats tijdens de Billboard Music Awards die zondag uitgereikt worden.

Queen

Nadat de teaser voor Butter dropte retweette Queen deze met een boodschap over Another One Bites The Dust. in de teaser was namelijk een gelijkaardige beat te horen als die van dat nummer. Fans begonnen door de tweet van Queen meteen te speculeren of het een samenwerking was met Queen of een hommage aan de legendarische groep. Maar dat is niet het geval. “We hebben respect voor Queen en hebben een hommage aan hen gebracht tijdens ons optreden in het Wembley Stadion. Maar Butter is geen sample van hun muziek en het is ook geen hommage aan hun nummer.”

Jin (Kim Seokjin) voegt hier wel nog aan toe dat Queen hen altijd mag bellen als ze willen samenwerken. “Queen, bel ons. We zijn altijd aan het wachten.”

Pandemie

Waar de pandemie ervoor zorgde dat er geen optredens konden doorgaan, heeft BTS er wel het meest succesvolle jaar uit hun carrière opzetten. Dat is een heel dubbel gevoel, laten ze op de persconferentie weten. “We hebben onze fans nu al een hele tijd niet kunnen zien, daardoor voelde ik me een beetje geïsoleerd”, legt Jimin (Park Jimin) uit. “Daarom hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk in één nummer te stoppen en daarmee onze performance skills en zang te tonen.”

J-hope (Jung Hoseok) spreekt over het afgelopen jaar als een rollercoaster. “Het was een rollercoaster waarin muziek altijd centraal stond. Ik haalde troost uit muziek. Alle goede dingen die er kwamen voor ons kwamen door muziek. Muziek heeft echt een enorme kracht.” Hij geeft ook aan dat hij tijdens de pandemie ontdekt heeft dat hij “de banale dingen mist die we altijd als vanzelfsprekend zagen.

Bekijk hier de videoclip voor Butter van BTS:

Meer
Lees meer...