Aandeel agentschap BTS daalt met 27 procent na aankondiging soloprojecten

Gisteren kondigde de Zuid-Koreaanse boyband BTS aan dat ze hun projecten als groep even aan de kant gaan schuiven om hun solocarrières uit te bouwen. Hoewel de zeven leden van de groep dus wel verder muziek gaan maken én ze ook allemaal een soloalbum aankondigden, had dit nieuws een grote impact op de beurskoers van HYBE, het agentschap van BTS. Het aandeel daalde met 27 procent na de aankondiging.

Het nieuws dat BTS voorlopig geen nieuwe muziek als groep zal uitbrengen, heeft heel wat teweeggebracht. En dat geldt niet enkel voor de fans van de groep. Het aandeel van het agentschap van BTS daalde namelijk fors nadat het nieuws bekend werd gemaakt.

Soloprojecten

In een lange video kondigde BTS aan dat ze de komende tijd geen muziek als groep zullen uitbrengen. Ze willen elk op zoek gaan naar hun eigen stem en zullen alle zeven een soloalbum uitbrengen. Wanneer de tijd er nadien rijp voor is, zullen ze terugkeren als groep en ook opnieuw gaan touren.

Het nieuws kwam als een shock voor fans, maar ook de beurs reageerde heftig op het nieuws. Zo zag HYBE, het agentschap achter BTS z’n aandeel flink dalen. Na de aankondiging dinsdagavond Koreaanse tijd, opende HYBE met een waarde 27 procent lager. Dinsdag klokte HYBE af op 192.500 won (142 euro) om een dag later te openen op 141.000 won (104 euro). Deze daling kostte HYBE in totaal zo’n 1,6 miljard euro in het totale beursaandeel. Ondertussen is het aandeel gestabiliseerd rond de 145.000 won (107 euro).

Afhankelijkheid van BTS

HYBE is de naam van het koepelbedrijf waaronder BTS gemanaged wordt. In 2005 werd het bedrijf opgericht door Bang Si-hyuk onder de naam Big Hit Entertainment. In 2010 lanceerde Big Hit Entertainment, in samenwerking met JYP Entertainment, z’n eerste boyband 2AM. Later volgde ook de meidengroep GLAM.

Maar het grote succes voor Big Hit Entertainment kwam er vanaf 2013 met de lancering van BTS. Die groep groeide in de afgelopen jaren uit tot de grootste boyband ter wereld en zorgde ervoor dat Big Hit Entertainment het meest winstgevende entertainmentbedrijf van Zuid-Korea werd. In 2019 volgde de tweede boyband van HYBE, Tomorrow x Together (TXT), en in 2020 als samenwerking met CJ E&M, Enhypen. Big Hit Entertainment nam in die periode ook Pledis Entertainment en Source Music over, twee andere entertainmentbedrijven uit Zuid-Korea. Sinds maart 2021 luistert Big Hit Entertainment naar de naam HYBE en ging het ook een samenwerking aan met Ithaca Holdings van Scooter Braun. Daardoor valt ook het management van artiesten als Justin Bieber en Ariana Grande nu onder HYBE.

Door al deze overnames wist HYBE de afhankelijkheid van BTS terug te brengen van 100 procent in 2018, naar 49 procent in 2021. Maar toch is het nog steeds duidelijk dat nieuws over de groep een grote impact heeft op het bedrijf.

Meer
Lees meer...