BTS triomfeert tijdens gratis concert in Busan: “Nooit gezegd dat we zouden stoppen”

BTS trad vandaag op in Busan. De groep deed dat volledig gratis als ambassadeur van de campagne van de stad Busan om de wereldexpo van 2030 binnen te halen. Voor zij die het zich nog afvroegen, BTS wordt met recht en reden de grootste boyband aller tijden genoemd. Dit optreden is daar hét bewijs van.

Vandaag stond BTS voor het eerst sinds maart opnieuw samen op een podium voor een volledig concert. ‘Yet To Come In Busan’ was een gratis concert dat het zevental hield speciaal om de stad Busan te promoten. Busan wil namelijk de gaststad van de wereldexpo van 2030 worden en daarvoor schakelde het de grootste groep van hun land (en bij uitbreiding de rest van de wereld in). En het werd een ongeziene triomftocht.

‘Yet To Come In Busan’

Het concert van BTS in Busan heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Zo ging het oorspronkelijk doorgaan op een lege vlakte, waarbij het concert meer als een festival zou aanvoelen. Na kritiek van fans, verhuisde het concert naar het Busan Asiad Main StadiumDe meer dan 50.000 tickets voor het optreden waren in minder dan een minuut de deur uit. Die duizenden fans reisden de afgelopen week naar Busan. De stad stond de hele week volledig in het teken van de groep, met gebouwen die paars kleurden en hotels die speciale BTS-kamers aanboden.

De fans die niet naar Busan konden reizen, moesten zich tevreden stellen met livestreams. Die vonden plaats op drie verschillende platformen, maar de grootte van de ARMY werd duidelijk onderschat. Op Weverse (één van de drie platformen) probeerden zo maar liefst 48,9 miljoen fans mee te kijken. Daardoor liep de stream op verschillende momenten vast.

Speciale setlist

Voor het optreden pakte BTS uit met een bijzondere setlist. Daarbij brachten ze uiteraard hun grootste hits, zoals Butter, Dynamite en IDOL. Maar daarnaast schudden ze ook enkele verrassingen uit hun mouw. De rap line, RM, SUGA en j-hope, bracht zo een overweldigende versie van Cypher Pt. 3: Killer, waarvan RM liet weten dat het de allerlaatste keer was dat ze het nummer live zouden doen.

Run BTS, dat eerder dit jaar te vinden was op het album ‘Proof’, werd vandaag voor het eerst live gebracht. Het nummer kreeg een indrukwekkende choreografie waarbij de groep opnieuw bewijst dat ze dansen en zingen/rapper feilloos kunnen combineren. Daarnaast maakte ook Ma City deel uit van de setlist. BTS bracht dit nummer, dat verscheen in 2015, nog nooit eerder live. Maar het paste natuurlijk perfect voor de gelegenheid, want Busan is de city van Jimin en Jung Kook en uiteraard ook de stad die de groep wil promoten met dit concert. Daardoor werden enkele zinnen in het nummer die over Seoul gingen, aangepast naar Busan.

Overweldigend

Hoewel het om een gratis concert ging, werden kosten noch moeite gespaard. Zo stond het podium vol met props die te zien waren in oudere clips van BTS en werd er bij zowat elk nummer vuurwerk in de lucht geschoten. BTS werd tijdens hun optreden ook begeleid door een liveband die ervoor zorgde dat verschillende nummers een hoger rockgehalte kregen. Daarnaast verschenen er voor sommige songs ook tientallen dansers op het podium.

Maar het werd uiteraard ook een emotioneel optreden. Dit is het laatste optreden dat BTS officieel nog op de planning had staan. Er is namelijk nog steeds geen zekerheid over hun legerdienst. Elke gezonde Zuid-Koreaanse man moet een verplichte militaire dienst doen. Enkele mannen worden daarvan vrijgesteld. Het gaat daarbij onder andere om succesvolle atleten en klassieke muzikanten. Er wordt in Zuid-Korea nu al enkele jaren gediscussieerd over een mogelijke uitzondering voor BTS aangezien de groep al heel wat bijgedragen heeft voor het land. Zo zorgt de groep jaarlijks voor miljarden aan inkomsten voor de Zuid-Koreaanse economie, onder andere door concerten en de verkoop van cd’s, maar ook door fans die naar Zuid-Korea afreizen om locaties uit videoclips of programma’s van BTS te bezoeken. Als BTS geen uitzondering krijgt op de legerdienst, zal hun oudste lid Jin dit jaar nog aan z’n dienst moeten beginnen.

“The best is yet to come”

De naam van het optreden was ‘Yet To Come In Busan’ en dat verwees niet enkel naar hun meest recente single. Het zevental maakte namelijk meermaals duidelijk dat ze nog lang niet aan stoppen denken en dat het beste dus echt nog moet komen. V en SUGA haalden daarbij uit naar de media die hun woorden uit juli fout interpreteerden: “We hebben nooit gezegd dat we zouden stoppen”. Daarbij sprak Jin ook al van een tour in de toekomst en liet Jimin weten dat hij zin heeft om nog 30 of 40 jaar verder te doen. Jin had ook nog een verrassing voor de fans. Zo liet hij weten dat hij de volgende zal zijn die een soloproject zal droppen.

Als iemand ooit mocht twijfelen aan de reden van het succes van BTS, toon ze dan dit optreden. BTS groeide de afgelopen jaren uit tot de grootste boyband aller tijden en dat deden ze niet doordat ze geluk hadden of enkel en alleen door hun looks. Nee, BTS heeft het talent, de discografie en de drive om van elk optreden een verpletterende show te maken en dat zullen ze – zo weten we nu met zekerheid – nog jarenlang blijven doen.

Meer
Lees meer...