J-hope lost als eerste lid van BTS soloalbum: ‘Jack In The Box’ is een perfect gebalanceerd visitekaartje

J-hope van BTS heeft vandaag zijn eerste officiële soloalbum gelost. ‘Jack In The Box’ is een gevarieerd album, dat een diepere inkijk geeft op de persoon achter de artiestennaam j-hope. Daarbij zitten de teksten vol gevatte woordspelingen en waagt j-hope zich aan verschillende nieuwe genres.

Een maand geleden kondigde BTS aan dat ze zich de komende tijd meer zullen toespitsen op hun solocarrières. Het eerste resultaat daarvan is vandaag verschenen. Het gaat om het soloalbum ‘Jack In The Box’ van rapper j-hope. Hij zal dat album op zondag 31 juli voor het eerst live brengen tijdens zijn set op het Amerikaanse festival Lollapalooza.

Pandora’s Box

Het album wordt afgetrapt met een intro. Die bestaat uit een stuk van de Griekse mythe van Pandora. Die vertelt het verhaal van de nieuwsgierige Pandora die een doos opent, waarin Zeus al het kwaad van de wereld had verstopt. Terwijl het kwaad op de wereld losgelaten werd, merkte Pandora dat één ding in de doos bleef zitten: hoop. “It was hope that was kept in the innermost nook of the box. It trailed behind the miasma of darkness. Assuaging their ill-effects on humankind. Hope gave people the will to carry on living amidst the pain and strife“, besluit de intro van het album. De mythe vormt zo het perfecte opstapje voor het soloalbum van j-hope.

Meteen na de intro begint het nummer Pandora’s Box te spelen. Een persoonlijk nummer waarin j-hope de mythe linkt aan zichzelf. “They call me hope. Do you know why I am hope? Pandora’s history, that’s my birth.” J-hope is natuurlijk de artiestennaam van Jung Ho-seok, maar de naam is niet willekeurig gekozen. Binnen BTS zorgt j-hope altijd voor een vrolijke noot. Hij wordt gezien als de optimist van de groep die altijd een boodschap van hoop brengt. Op het einde van Pandora’s Box rapt j-hope dat die rol er ook voor heeft gezorgd dat hij delen van zichzelf verstopte. Die aspecten toont hij nu in z’n eerste officiële soloalbum ‘Jack In The Box’.

Statements

Het volgende nummer op het album is MORE, dat eerder al verscheen. In MORE rapt j-hope over zijn succes met BTS en zijn drang naar meer. Met “My work makes me breathe, so I want more” maakt hij duidelijk dat het hem daarbij niet louter te doen is om roem en rijkdom. Met MORE duikt j-hope ook al meteen in een nieuw genre. Het gaat namelijk om een nummer met invloeden uit punk- en grungemuziek.

STOP (세상에 나쁜 사람은 없다), aka STOP (There Are No Bad People In The World), is vervolgens een aanklacht tegen het geweld in de wereld. “Yes, I watch the news. But what’s that? Deadly criminal, are people really like that? Actions of humans are worse than brutes. It is so dirty, so foul. I wonder if they call themselves human.” Maar het nummer eindigt met een boodschap van – jawel – hoop. “Because small beginnings can make huge steps. The world is changing because there are no bad people.” En dat brengt ons opnieuw bij Pandora’s Box, waar het kwaad losgelaten is op de wereld, maar niet alles verloren is, zolang hoop bestaat.

Die boodschap van hoop trekt j-hope door naar het nummer = (Equal Sign). Een nummer met een sterke, en voor Zuid-Korea gewaagde boodschap. Het is een klassiek 90’s-getint hiphop nummer waarin de rapper vraagt om mensen gelijk te behandelen. “Thе world is wide. But people havе a very narrow mind. It doesn’t have to be the same. Why is being different a sin? Beyond age, beyond gender, across the borders. Maybe it’s like homework for everyone. Awaken them that it is just a difference. Not something to discriminate against.” In Zuid-Korea wordt het homohuwelijk nog steeds niet erkend en het lijkt er niet op dat de conservatieve nieuwe president Yoon Seok-youl daar iets aan zal veranderen.

Wie is j-hope?

Na een interlude die exact klinkt als de muziek uit een muziekdoos, gaat j-hope over naar het tweede deel van het album. In dat deel kijkt hij meer naar zichzelf en zijn identiteit. Het nummer What If … is zo een vraag aan zichzelf. “I asked myself dozens of times. Am I really like that? Hopeful, optimistic, always with a smile on my face.” Hij vraagt zich in datzelfde nummer ook af of hij hetzelfde zou zijn als je de hoop, dromen, passie en visie zou weghalen.

In het R&B-nummer Safety Zone graaft j-hope nog verder in zichzelf. “Dedicated my entire twenties living up to this immeasurable life“, klinkt het daarbij. “It’s painful as if there are no allies. My life is becoming my enemy, it is getting lonesome.” Het nummer toont duidelijk de keerzijde van de medaille van het succes. J-hope en de rest van BTS zijn uitgegroeid tot de grootste boyband van het moment en mogelijk aller tijden en die titel brengt heel wat verwachtingen met zich mee. In het nummer vraagt hij zich af waar zijn veilige zone, zijn Safety Zone, is, waar hij kan ontsnappen aan de torenhoge verwachtingen.

Future is het nummer dat qua stijl het meest doet denken aan het eerdere werk van j-hope voor z’n mixtape ‘Hope World’. Hij stelt zich vragen over z’n toekomst, maar beslist om zich er niet blind op te staren met als motto “go with the flow“.

Arson

Het laatste nummer van het album is 방화 (Arson) en is eveneens het titelnummer van ‘Jack In The Box’. Arson vertaalt letterlijk naar brandstichter en zo omschrijft j-hope zichzelf in het nummer. “De vlam van de passie brandde om me naar de top te loodsen, is nu uit de hand gelopen”, vertelt j-hope over het nummer. “Nu ik erop terugkijk, voelt het alsof ik brandstichting heb gepleegd tegen mezelf.” Zo zingt hij in het nummer ook: “Right, I lit the flame. Now I ask myself, choose what, do I put out the fire, or burn even brighter?“. De videoclip is een visueel hoogstandje waarbij een autopark en j-hope zelf in vlammen opgaan.

Op zijn listening party, die de avond voor de release plaatsvond op de bovenste verdieping van het gebouw van HYBE, vertelde j-hope al dat hij ‘Jack In The Box’ ziet als zijn visitekaartje. En het is er een om “U” tegen te zeggen. Het eerste officiële soloalbum van de rapper is gevarieerd, maar nooit uit balans. J-hope neemt ons mee tijdens zijn zoektocht naar zichzelf, terwijl hij ons toont dat niets verloren is zolang er (j-)hoop in de wereld is.

Bekijk hier de videoclip van Arson:

Beluister hier het volledige album op Spotify:

Meer
Lees meer...