HYBE lanceert na felle kritiek toch NFT-platform Momentica voor K-popgroepen TXT, SEVENTEEN, ENHYPEN, fromis_9 en LE SSERAFIM

HYBE, het overkoepelende label waaronder ook BTS te vinden is, heeft de lancering van het collectibles-platform Momentica aangekondigd. Hoewel HYBE spreekt over “collectibles” gaat het hier wel degelijk om non-fungible tokens (NFT’s), iets waartegen de fans van hun groepen zich eerder dit jaar fel verzetten.

Het Zuid-Koreaanse entertainmentbedrijf heeft het platform Momentica aangekondigd. Daar zullen fans van de verschillende K-popgroepen onder het label digital collectibles kunnen kopen. Voorlopig gaat het enkel om TXT, SEVENTEEN, ENHYPEN, fromis_9 en LE SSERAFIM.

Momentica

Wat Momentica steevast omschrijft als digital collectibles, zijn wel degelijk NFT’s. NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet-vervangbare token. Het gaat om een soort unieke digitale verzamelobjecten die bestaan op de blockchain. Wat die objecten precies zijn, kan heel breed gaan. Zo kan het gaan over een kunstwerk, korte filmpjes, een meme, de eerste tweet van Twitter-baas Jack Dorsey tot één simpele pixel. In het geval van Momentica gaat het om digitale foto’s van artiesten, maar ook video’s en geluidsfragmenten. Fans zullen die ook met elkaar kunnen ruilen op het platform.

Voor Momentica werkt HYBE samen met het fintech-bedrijf Dunamu onder het nieuw dochterbedrijf Levvels. Het platform zal later deze maand gelanceerd worden, waarbij fans hun eerste digitale foto’s gratis zullen ontvangen.

Kritiek

Toen HYBE in november vorig jaar het project voorstelde, kwam er enorm veel kritiek van de fans van groepen onder het label. Zij haalden in de eerste plaats aan dat dit niets te maken heeft met de muziek van de artiesten. Daarom vonden ze het een laffe manier van het bedrijf om meer geld te verdienen op de kap van de fans van hun groepen.

Een tweede grote golf van kritiek had te maken met de ecologische voetafdruk die NFT’s nalaten. Omdat NFT’s gebruikmaken van blockchain wordt er veel energie gebruikt voor de aanmaak ervan. Energie die eigenlijk verspild wordt aangezien een NFT niet echt bestaat en eigenlijk eerder een aankoopbewijs is. Het feit dat het bedrijf achter BTS daarop wil inzetten, is volgens veel fans hypocriet. Toen BTS in september vorig jaar sprak op de Verenigde Naties, lieten ze daarbij namelijk weten veel belang te hechten aan het milieu.

HYBE benadrukt nu dat het gaat om een blockchain met een lage CO2-uitstoot. Maar toch zijn fans nog steeds niet te spreken over het project.

Geen BTS en NewJeans

Het is daarnaast ook opvallend dat alle artiesten die onder de sublabels van HYBE vallen deel uitmaken van Momentica, behalve BTS en nieuwe girlgroup NewJeans. Het is nog niet duidelijk waarom dit zo is en of zij in de toekomst alsnog aan het platform toegevoegd zullen worden.

Maar het feit dat BTS niet bij het project hoort, kan natuurlijk te maken hebben met de felle kritiek die hun fans uitten. Daarnaast zijn de leden van BTS ook aandeelhouders van HYBE, waardoor het kan dat ze zelf besloten om niet in het project te stappen. Bij NewJeans kan het ook te verklaren zijn doordat de groep nog maar recent haar debuut maakte.

Meer
Lees meer...