Bedrijf achter BTS wil NFT’s verkopen van de groep, maar fans reageren woest

Tijdens hun jaarlijkse briefing heeft HYBE, het bedrijf achter de populaire Koreaanse boysband BTS, aangekondigd dat het NFT’s wil verkopen van BTS en de andere groepen onder het label. Maar daar staan de fans niet voor te springen, integendeel.

HYBE, het mediabedrijf achter onder andere de populaire K-popgroepen BTS, TXT, Enhypen, SEVENTEEN en Fromis 9, wil zich storten op de wereld van de NFT’s. Dat heeft voormalige CEO Bang Si-hyuk voorgesteld tijdens de jaarlijkse bedrijfsbriefing, die live te volgen was op YouTube. Samen met het fintech-bedrijf Dunamu wil het NFT’s maken van de merchandise van z’n artiesten.

NFT’s

NFT staat voor non-fungible token, ofwel een niet-vervangbare token. Het zijn een soort unieke digitale verzamelobjecten die bestaan op de blockchain. Wat die objecten precies zijn, kan heel breed gaan. Dat kan gaan over een kunstwerk, korte filmpjes, een meme, de eerste tweet van Twitter-baas Jack Dorsey tot één simpele pixel.

In het geval van HYBE zou het gaan om digitale photocards. Photocards zijn foto’s van leden van een groep die je krijgt wanneer je een album of andere merch koopt. Deze zijn populair bij K-popfans en worden door sommigen ook verzameld. Maar de NFT van een photocard kan je niet in een kaft bewaren, daarbij gaat het namelijk om een digitale photocard van bijvoorbeeld BTS, TXT of SEVENTEEN. Die zal wel kunnen bewegen, maar dus niet echt bestaan.

“Niemand wil dit!”

De kans dat de NFT’s van de groepen van HYBE zullen aanslaan bij de fans lijkt klein tot onbestaand. Via sociale media spreken verschillende fans zich namelijk al openlijk uit tegen het idee. Daarbij worden verschillende argumenten aangehaald.

Een eerste groot deel van de kritiek komt op het feit dat dit niets te maken heeft met de muziek van de artiesten. Daarom vinden velen het een laffe manier van het bedrijf om meer geld te verdienen op de kap van de fans van hun groepen.

Daarnaast is er ook kritiek over de ecologische voetafdruk die NFT’s nalaten. Omdat NFT’s gebruikmaken van blockchain wordt er veel energie gebruikt voor de aanmaak ervan. Energie die eigenlijk verspild is aangezien een NFT niet echt bestaat en eigenlijk eerder een aankoopbewijs is. Het feit dat het bedrijf achter BTS daar nu op wil inzetten, is volgens veel fans hypocriet. Toen BTS in september sprak op de Verenigde Naties, lieten ze daarbij weten veel belang te hechten aan het milieu. Om de ironie compleet te maken werden deze beelden ook getoond tijdens de briefing van HYBE.

Meer
Lees meer...