Left Right
scrollTop top

135.000 euro voor een kunstwerk dat niets meer is dan een banaan aan de muur


Banaan aan muur
© Cattelan en Perrotin Galleries

Wie denkt dat het soms niet gekker kan, moet zeker verder lezen. Wat in Amerika is een kunstwerk geveild dat niet meer inhoudt dan een banaan en wat ducttape. De kostprijs? 150.000 dollar. En het kunstwerk is raar genoeg meerdere keren verkocht, maar daar zit een simpele verklaring achter.

Tegenwoordig kan het allemaal zo gek niet meer. Of misschien is simpel wel een beter woord. Want de kunstenaar Maurizio Cattelan maakte wel een heel merkwaardig object. Zo plakte hij een banaan aan de muur vast met niets meer dan een stuk ducttape. En dat leverde hem maar liefst een smak geld op van 150.000 dollar. Dat is omgerekend ruwweg 135.000 euro.

Commentaar op de kunstwereld

Maurizio Cattelan staat er om bekend om zijn publiek uit te dagen. Zo bedacht hij een aantal jaar geleden ook al een toilet dat gemaakt was van massief goud. Daarmee wilde hij commentaar geven op de kunstwereld en het vele geld dat ermee gemoeid gaat.

Het kunstwerk krijgt de ludieke naam Comedian. Het merkwaardige aan die banaan aan de muur is dat meerdere mensen het kochten. Maar daar zit een goede reden achter. Want de kopers kochten niet de banaan aan de muur zelf, maar het concept dat erachter zit. Op die manier krijg je dus niet de banaan die tentoongesteld wordt mee naar huis.

Om de 7 dagen vervangen

Wat de kopers wel kregen was een instructieboek van 14 pagina’s. Daarin staat in verschillende stappen uitgelegd hoe en op welke manier je de banaan aan de muur moet bevestigen. De banaan moet onder andere op precies 1,75 meter hoogte hangen. Daarnaast moet je die banaan ook om de 7 tot 10 dagen vervangen. Je koopt dus niet een kunstwerk dat blijvend is.

De kunstenaar zelf had zijn banaan gekocht bij een groentewinkeltje in de buurt van de veiling in Miami. En die leverde hem dus 135.000 euro op. De kopers van het kunstwerk kregen wel allemaal een certificaat van echtheid. Dus als je je verveelt dit weekend kan je misschien ook eens proberen om een banaan aan de muur te hangen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…