Bart De Wever begint donderdag aan moeilijke dossiers pensioenen en gezondheidszorg

De federale regeringsvorming gaat door en preformateur Bart De Wever (N-VA) heeft een drukke week voor de boeg met een paar lastige onderwerpen.

Bart De Wever zet de route uit voor de komende week, waarbij hij een paar belangrijke infosessies inplant. Hij begon de week met een gesprek bij de Nationale Bank van België om inzicht te krijgen in de financiën. Op dinsdag stonden gesprekken met de Belgische defensie en de nucleaire waakhond FANC op de agenda. Deze gesprekken verliepen zonder grote verrassingen, aangezien alle partijen het eens zijn over meer investeringen in defensie en het openhouden van de kerncentrales.

Lastige onderwerpen

De echte uitdagingen beginnen echter pas later deze week. Partijen zoals Vooruit willen dat er meer geïnvesteerd wordt in de gezondheidszorg en dreigen niet mee te doen aan de Arizona-coalitie als dit niet gegarandeerd wordt. Ook cd&v en Les Engagés willen niet zomaar bezuinigen op gezondheidszorg. Daarom is het gesprek dat donderdag op de planning staat van groot belang. Dan gaan de onderhandelaars op bezoek bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) voor een infosessie over pensioenen en gezondheidszorg.

De Wever zal daarna opnieuw bilaterale gesprekken voeren met de partijen, waarbij het financiële plaatje en de dringende vraag van Europa om het begrotingstekort te verkleinen, besproken zullen worden. Het is nu aan de federale overheidsdiensten om na te gaan waar er bespaard kan worden. De dienst Justitie heeft al laten weten dat er juist meer investeringen nodig zijn.

Beslissende week volgt

Volgende week dinsdag komt alles samen. De Wever ontvangt dan alle onderhandelaars om te bespreken wat er mogelijk is. Dit zal een cruciaal moment zijn, vooral voor Vooruit, die moet aangeven of ze klaar zijn voor de volgende fase. De dag erna, woensdag, gaat De Wever met zijn verslag naar de koning. Als de vergadering dinsdag goed verloopt, wordt De Wever woensdag tot formateur benoemd. Zo niet, dan moet hij verdergaan als preformateur.

Meer
Lees meer...