Bart De Wever (N-VA) kiest voor coalitie met Vooruit in Antwerpen, cd&v blijft aan de zijlijn

In Antwerpen kiest burgemeester Bart De Wever (N-VA) ervoor om enkel met Vooruit een coalitie te vormen. Een mogelijke samenwerking met cd&v is van de baan. Ook Groen werd na een kort verkennend gesprek uitgesloten.

De gesprekken tussen Bart De Wever en Vooruit, geleid door Tom Meeuws, zijn in een volgende fase beland. Beide partijen hebben besloten om exclusief verder te onderhandelen met als doel een sterk en stabiel stadsbestuur voor Antwerpen te vormen. Dit maakten ze bekend in een persbericht waarin ook werd benadrukt dat de verdere onderhandelingen in discretie zullen verlopen.

De vraag of cd&v zou deelnemen aan de coalitie hing nog even in de lucht. Pieter De Cock (cd&v), de enige verkozene van de partij in de Antwerpse gemeenteraad, had zijn hoop uitgesproken om aan te sluiten. Toch besloten N-VA en Vooruit zonder de christendemocraten verder te gaan. Met 23 zetels van N-VA en 7 van Vooruit, vormen ze een comfortabele meerderheid in de Antwerpse gemeenteraad, die uit 55 zetels bestaat.

Groen en andere opties van tafel

Niet alleen cd&v, maar ook Groen werd uitgesloten. De relatie tussen De Wever en Groen was al gespannen. Tijdens de verkiezingscampagne verklaarde De Wever dat hij liever “in de Schelde zou springen” dan met Groen te besturen. Hoewel Groen-kopman Bogdan Vanden Berghe na een drie uur durend gesprek met De Wever nog hoopte op een mogelijke samenwerking, koos de Antwerpse burgemeester toch voor een coalitie zonder hen.

De huidige coalitie, waarin naast Vooruit ook Open Vld deel uitmaakte, werd door de slechte verkiezingsresultaten van Open Vld onmogelijk. De liberalen behaalden geen enkele zetel meer in Antwerpen. Ook Vlaams Belang en PVDA werden vroeg in de onderhandelingen aan de kant geschoven door De Wever.

Knelpunten in de onderhandelingen

Hoewel N-VA en Vooruit elkaar gevonden hebben, blijven er nog enkele inhoudelijke knelpunten tussen de partijen. Een belangrijk twistpunt is de ondertunneling van de Scheldekaaien, een project waar N-VA zich sterk voor maakt, terwijl Vooruit daartegen gekant is. Verder wil Vooruit meer investeren in het openbaar vervoer, een punt waar De Wever in zijn overwinningsspeech wel voor openstond, maar waar hij tegelijk erg terughoudend in blijft.

Ook het hoofddoekenverbod is een gevoelig thema. Vooruit wil af van het verbod op religieuze tekens voor ambtenaren en leerkrachten, terwijl De Wever het verbod wil behouden. De N-VA-burgemeester stelt echter wel een compromis voor: een uniform voor loketbedienden, waarbij een hoofddeksel is toegestaan. Leerkrachten zouden onder het verbod blijven vallen.

Tot slot speelt ook de figuur van voormalig burgemeester Patrick Janssens (Vooruit) een rol in de onderhandelingen. Janssens heeft nog steeds veel invloed en contacten in Antwerpen. Bij N-VA vreest men dat hij, mocht De Wever premier worden, de nieuwe burgemeester – mogelijk Els Van Doesburg (N-VA) – zou kunnen overschaduwen.

Meer
Lees meer...