Bear Grills op de lijst van Van Rossem? “Hij beloofde het, maar Staatsveiligheid hield het tegen”

‘Bear Grills van Antwaarpe’ ligt in ruzie met Jean-Pierre Van Rossem. In Het Nieuwsblad haalt de veroordeelde Van Rossem uit naar Rachid Abourig, de echte naam van Grills. “Hij had zijn woord gegeven om de tweede plaats op mijn lijst te nemen”, zegt Van Rossem, die ook beweert dat de Staatsveiligheid een rol in het uiteindelijke afhaken van Abourig speelde. Die reageert fel: “Van Rossem ziet ze vliegen.”

Het is een fenomeen dat elke verkiezing opduikt: Jean-Pierre Van Rossem, ooit stichter/leider van zijn eigen partij, die zichzelf in de aandacht werkt met een schimmig verhaal over wie er op zijn lijst zou komen.

“Hij is komen onderhandelen op ons hoofdkwartier”

Deze keer is Bear Grills van Antwaarpe, de man die in zijn auto politici meeneemt voor een ritje en een gesprek, het ‘slachtoffer’. “De waarheid is dat Rachid Abourig voor Rossem zou deelnemen aan de komende verkiezingen”, zegt Van Rossem in het Nieuwsblad en De Standaard. Hij zou de tweede plaats aangeboden gekregen hebben én aanvaard hebben. Volgens Van Rossem toch. “Daarover is hij komen onderhandelen op ons hoofdkwartier in Hoegaarden. Er was een duidelijk mondeling akkoord. We mochten zijn kandidatuur pas bekendmaken na 25 april, omdat hij nog een aantal filmpjes met politici wilde maken. Hij zag zichzelf als het paard van Troje. Op zijn vraag lieten we zelfs posters maken. Onze campagne was volledig op zijn figuur afgestemd.”

De man van Staatsveiligheid

Daarna volgt een compleet maf verhaal: “Uiteindelijk liet hij ons met een sms weten dat hij het toch niet zou doen. Rachid heeft iedereen op een laffe manier in de steek gelaten. Hij is overstag gegaan voor de gevestigde orde en wilde liever zijn rol van BV blijven spelen.”

De gevestigde orde dus, en daarbij speelde de Staatsveiligheid volgens Van Rossem een rol. “De Staatsveiligheid maakte zich grote zorgen om het fenomeen Bear Grills. Hij had massa’s stemmen kunnen halen bij Marokkaanse jongeren. En de Staatsveiligheid zag die stemmen natuurlijk niet graag bij ons of bij de PVDA terechtkomen. De man van de Staatsveiligheid zei letterlijk tegen ons: “We hebben hem waar we hem wilden hebben.’’

Bear Grills reageert fel: Van Rossem ziet ze vliegen.

Rachid Abourig is duidelijk in zijn antwoord: “De Staatsveiligheid? Die man ziet ze vliegen. Ik ben inderdaad benaderd door een partij om op hun lijst te gaan staan, maar ik ben blij dat ik niet op dat voorstel ben ingegaan.”

Meer
Lees meer...