Van je bed naar je kantoor lopen telt nu als woon-werkverkeer in Duitsland

Een man die van de trap gleed en zijn rug brak terwijl hij van zijn bed naar zijn thuiskantoor liep, kan een claim indienen bij de verzekering van zijn werkgever. Dat heeft een rechtbank in Duitsland beoordeeld, aangezien de man op dat moment woon-werkverkeer verrichtte.

De uitspraak van het Duitse federale sociale hof kwam er nadat twee lagere rechtbanken het oneens waren over de vraag of de reis van een paar meter als woon-werkverkeer kon worden aangemerkt. De man, een salesmanager die voor een bedrijf werkt dat alleen “R-GmbH” wordt genoemd, was op weg naar zijn werk; van zijn slaapkamer naar zijn kantoor één verdieping lager. Toen gleed hij uit en brak hij een ruggenwervel, volgens een verklaring van de rechtbank.

De verzekering van zijn werkgever weigerde aanvankelijk de claim te dekken. Maar omdat hij die dag voor het eerst de trap afliep, beschouwde de rechtbank zijn verplaatsing als “verzekerd als een activiteit in het belang van zijn werkgever, met name: een woon-werkverkeer”.

Pandemisch neveneffect

Als gevolg van het wijdverspreide thuiswerken tijdens de pandemie veranderde de Duitse arbeidswetgeving in juni om meer activiteiten thuis op te nemen die door de werkverzekering zouden worden gedekt. De voorwaarde daarvoor was dat die activiteiten in het belang van de werkgever waren. Deze wijziging maakte een einde aan wat ooit een zeer strikte scheiding was tussen thuis- en werkactiviteiten, vertelt Killian O’Brien, docent Duits recht aan CNN.

Verzekeraars die wettelijke ongevallenverzekeringen aanbieden, zouden na de uitspraak van deze week mogelijk met meer claims te maken kunnen krijgen, voegde hij eraan toe. “Dat komt omdat er nu meer werkactiviteiten zijn die je thuis kan uitvoeren die nu gedekt zijn. Waarschijnlijk zullen verzekeraars deze uitspraak daarom vaker moeten herzien”, concludeerde O’Brien.

Meer
Lees meer...