Left Right
scrollTop top

Beerput bij Samusocial gaat open: royale villa met zwembad aan zee als ‘bedrijfsweekendje’ voor Mayeur en Peraita


Beerput bij Samusocial gaat open: royale villa met zwembad aan zee als ‘bedrijfsweekendje’ voor Mayeur en Peraita

Steeds meer details komen naar boven over Samusocial, de grote Brusselse vzw die de daklozen moest helpen in de hoofdstad. Zo blijkt dat de top een ‘seminarie’ hield van een aantal dagen in een luxeville in De Haan, en een trip naar Alicante deed. En de interne werking is een puinhoop: tonnen voedsel lagen gewoon te bederven in plaats van dat het naar daklozen ging.

Biljartzalen, een sauna, een zwembad en de zee op een steenworp. Dat was het ‘bedrijfsuitje’ van de top van Samusocial, dat twee tot drie dagen duurde in 2015, in vijfsterrenvilla La Potinière in De Haan. Prijskaartje: tussen de 2.000 en 3.000 euro alleen al voor het verblijf.

De graaicultuur aan de top van Samusocial, de Brusselse vzw die daklozen helpt en die sterk verweven is met Brussel Stad en de PS, kende blijkbaar geen grenzen. De afgelopen maanden lekte uit dat ex-burgemeester Yvan Mayeur en z’n rechterhand Pascale Peraita, de ex-OCMW-voorzitter in Brussel, zichzelf extra zitpenningen toekenden voor vergaderingen die nooit plaatsvonden. Beiden moesten ontslag nemen en werden na immense druk uiteindelijk uit de PS gezet.

Maar nu gaat het deksel van de beerput open. La Capitale onthult de trip naar De Haan, maar signaleert ook dat in 2013 een reisje naar Alicante de top van Samusocial al in diskrediet bracht. Een rapport van de inspectie van Financiën was toen bijzonder kritisch over die trip naar Spanje. Die ‘studiereis’ koste toen liefst 4.600 euro.

Tourisme Vlaanderen

Voedsel staat te bederven, terwijl het bij de daklozen moet komen

Maar ook de interne werking van Samusocial loopt mank. Zo blijkt uit een inspectieverslag van het Belgische Interventie- en Restitutiebureau (BIRB) dat voedsel gewoon stond de bederven in de loodsen van de vzw. Het verslag meldt “ernstige problemen bij Samusocial”, er is “geen enkele vorm van inventaris”, zo citeert De Morgen het rapport.

De verdeling van het eten loopt dus fout, het komt niet tot bij de daklozen. Ook de Voedselbank zet uiteindelijk de samenwerking met Samusocial stop. De 200 tot 300 kilo droge voeding die maandelijks klaar stond, werd door de mensen van Samusociaal vaak doodleuk niet opgehaald, zelfs niet na telefoontjes. De Voedselbank weigerde uiteindelijk nog om samen met werken met de Brusselse vzw.

In Brussel verschenen ondertussen spandoeken met daarop de slogan: “Yvan, rends l’argent!”, “Yvan, betaal het geld terug!”. Want Mayeur mag dan wel uit de PS gegooid zijn en z’n sjerp als Brusselse burgemeester kwijt zijn, hij heeft nog geen euro terugbetaald van alles wat hij onrechtmatig bij de daklozen van Brussel ging graaien.

Daily motion

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…