Bekijk hier het emotionele eerbetoon van de ‘Glee’-cast aan Naya Rivera

Vannacht werden in een virtuele show de GLAAD Media Awards uitgereikt. De cast van Glee was dit jaar virtueel te gast bij de show om een eerbetoon te brengen aan Naya RIvera. Zij overleed 8 juli vorig jaar toen ze met haar zoontje in een gehuurde boot aan het varen was op Lake Piru in Californië. Naya Rivera speelde zes jaar lang de rol van Santana Lopez in Glee, een rol die veel betekende voor de LGTBQ+-gemeenschap.

De GLAAD Media Awards worden elk jaar uitgereikt aan films, series, videogames, muzikanten en journalistiek werk die de LGBTQ+ op een eerlijke, accurate en inclusieve manier representeren. Een serie die daarbij meermaals in de prijzen viel, was Glee. Het was dan ook het gepaste moment voor de cast van de reeks om samen te komen en Naya Rivera te herdenken.

Eerbetoon Naya Rivera

Het eerbetoon werd ingezet door actrice en zangeres Demi Lovato. Zij speelde in Glee een tijdlang Dani, de vriendin van Naya’s personage Santana. “Ik moet jullie niet vertellen dat het een enorm zwaar jaar was, maar één moment was extra hartverscheurend voor mij: het verlies van mijn vriendin Naya Rivera.” Demi omschrijft Santana, het personage van Naya uit Glee als “baanbrekend” voor jonge queermeisjes die nog in de kast zaten, waarvan Demi er ook zelf eentje was. “Het is 10 jaar geleden dat Santana Lopez uit de kast kwam, kijk naar wat LGTBQ+-tieners bereikt hebben in een decennium. Beeld je in wat we kunnen bereiken in het volgende.” Daarnaast zag ze Naya ook als een inspiratie voor Latina-vrouwen over de hele wereld.

Vervolgens is het de beurt aan de Glee-cast. Bijna alle acteurs uit de reeks zijn te zien in een groot Zoom-gesprek. Het eerbetoon wordt afgetrapt door Matthew Morrison (Will Shuester), Lauren Potter (Becky Jackson), Chris Colfer (Kurt Hummel) en Heather Morris (Brittany S. Pierce). Zij vertellen over hoe het voor iedereen een verschrikkelijk jaar was, waarin we afscheid moesten nemen van heel wat geliefden. En voor hen was het ergste verlies dat van “hun geliefde vriendin Naya Rivera”. Acteurs Darren Criss (Blaine Anderson), Jane Lynch (Sue Sylvester), Becca Tobin (Kitty Wilde), Alex Newell (Unique Adams), Kevin McHale (Artie Abrams) en Jenna Ushkowitz (Tina Cohen-Chang) halen herinneringen op aan Naya op de set van Glee.

Matthew Morrison gaat verder in op Naya als moeder. “Naya en ik waren goede vrienden op de set van Glee, maar we werden hechter nadat we allebei kinderen kregen. Het was geweldig om te zien hoeveel energie ze in haar zoon stopte.” Jenna Ushkowitz bevestigt dat. “De beste rol die ze had, was die van moeder.” Tot slot verwijst de cast naar de impact die Naya’s rol Santana maakte op de LGBTQ+-gemeenschap. Daarbij halen onder andere Dot-Marie Jones (Coach Sheldon Beiste), Harry Shum Jr. (Mike Chang), Vanessa Lengies (Sugar Motta) en Amber Riley (Mercedes Jones) belangrijke momenten aan van het personage.

Moeder Naya: “Naya veranderde de manier waarop we naar elkaar kijken”

Yelanda Previtire, de moeder van Naya Rivera kon niet aanwezig zijn bij de tribute, maar ze liet wel een boodschap achter over haar dochter. Die werd voorgelezen door Jessalyn Gilsig (Terri Shuester). “Naya zou vereerd zijn om deze erkenning te ontvangen. Wanneer ze me vertelde dat Santana lesbisch zou zijn, belde ze me op om het te vertellen. Ik vroeg haar hoe ze zich daarbij voelde en ze zei: “Ik vind het geweldig!”.

“Op dat moment wisten we nog niet wat voor impact die rol zou hebben op zo veel mensen in de LGBTQ+-gemeenschap. Het was altijd haar droom om een stem te geven aan mensen die er zelf geen hadden. Ik denk niet dat ze zelf besefte hoe groot haar impact op de wereld was. Ik ben dankbaar dat mijn oudste dochter de manier waarop we naar elkaar kijken, kon veranderen.”

Meer
Lees meer...