Apple organiseert deze week zijn Worldwide Developers Conference of kortweg WWDC. Deze ontwikkelaarsconferentie gaat dit jaar volledig online door. Tim Cook trapte het event af met een twee uur durende keynote vanop de Apple Campus waarin alle geplande software-updates aangekondigd waren. Dit zijn de belangrijkste voor iPhone en iPad.
In het nieuws: De ontwikkelaarsconferentie WWDC 2020 van Apple is gisteren van start gegaan. Het event duurt nog tot en met 29 juni, maar op de eerste dag deelde Tim Cook al de belangrijkste nieuwigheden die Apple te melden had.
iOS 14
iOS 14: Apple toonde op WWDC 2020 voor het eerst officieel zijn nieuwe besturingssysteem iOS 14 voor iPhones.
- Widgets: De meest opvallende nieuwigheid is de integratie van widgets. Binnenkort zal je die op je startscherm kunnen zetten waar je maar wil, net zoals een app-icoontje.
- De widget zullen bestaan in verschillende formaten.
- Je kan ze downloaden in de Widget Gallery.
- Een van die widgets is ‘Smart Stack’. Daar kan je automatisch de apps zien die op dat moment van de dag relevant zijn.
- App Library: Deze nieuwe feature organiseert automatisch je applicaties op basis van de categorie – zoals bijvoorbeeld games – waartoe ze behoren. Die functie is vooral handig voor wie heel veel apps op zijn iPhone heeft.
- Picture-in-picture: Als je wegswipet terwijl je video op je volledig scherm aan ’t bekijken bent, zal die video in een kleiner kader blijven staan op je homescreen.
- Je kan die video dan verplaatsen naar elders op je scherm, als je dat wil.
- Het is ook mogelijk om de video te minimaliseren tot een kleine knop aan de zijkant van je scherm. Op die manier moet je de video niet sluiten als je toch tijdelijk je volledige scherm nodig hebt om iets te zien.
- App Clip: Met App Clip kan je delen van bepaalde applicaties openen zonder dat je daarvoor de volledige app moet installeren.
- Zo kan je bijvoorbeeld een parkeerapp gebruiken met NFC zonder die app te moeten downloaden.
- Toegang tot die App Clips kan je krijgen via QR-codes of NFC.
- Memoji: Deze gepersonaliseerde emoji’s krijgen een update. Zo kan je meer leeftijden kiezen, extra accessoires en nieuwe emoties.
- In totaal komen er 20 nieuwe looks qua haar of hoofddeksel.
- Er zijn ook drie nieuwe Memoji-stickers: knuffel, fist bump en blozen
- Siri: De slimme assistent Siri zal er ook anders uitzien. Het neemt niet meer je volledige scherm over. In plaats daarvan zie je onderaan een een geanimeerd Siri-icoontje.
- FaceTime: Als iemand je belt via FaceTime krijg je in de toekomst enkel een kleine pop-up te zien in plaats van een melding die heel het scherm vult.
- Safari: Als een van je paswoorden opduikt in een groot lek, zal Safari je daar voortaan een melding van geven. Deze optie is gelijkaardig aan een bestaande feature van Google Chrome.
- iMessage: Wie berichten verstuurt met zijn iPhone zal in de toekomst heel wat meer mogelijkheden hebben.
- Met ‘inline replies‘ kan je direct op een bepaald eerder bericht antwoorden. Deze functie bestaat ook al bij bijvoorbeeld WhatsApp en Messenger.
- In groepsgesprekken kan je op die manier ook een aparte thread beginnen met een van de andere leden van het gesprek.
- Ook Mentions doen hun intrede in iMessage. Door simpelweg iemands naam te typen – zonder @ ervoor dus zoals bij andere apps -, kan je zo hun aandacht vragen. Nadat je de naam typt, komt je contactpersoon als suggestie.
- In je instellingen kan je er binnenkort voor kiezen om alle meldingen te krijgen, of enkel als iemand je speciaal vermeldt. Zo kan je drukke groepsgesprekken muten zonder de heel belangrijke berichten voor jou te missen.
- Groepsgesprekken kan je personaliseren met een aparte foto of emoji.
- Pinned Conversations: Hiermee kan je de gesprekken die voor jou het meest belangrijk zijn vasthangen zodat ze altijd bovenaan blijven staan.
- Al deze nieuwe functies kan je ook gebruiken op je Mac in de Messages-applicatie.
- Car Key: Deze nieuwe – eerder al gelekte – functie maakt van je iPhone een digitale sleutel om je auto te openen. Aanvankelijk zal de functie wel maar voor een beperkt aantal modellen beschikbaar zijn. Apple sloot daarvoor een samenwerking af met BMW.
- Deze feature zal ook beschikbaar zijn in iOS 13.
Wanneer? In juli verschijnt de eerste publieke bèta van iOS 14. Ergens in het najaar – september of oktober – zou de update voor iedereen met een geschikt toestel moeten te downloaden zijn.
iPadOS 14
iPadOS 14: Het besturingssysteem van iPads is altijd zeer gelijkend aan dat voor iPhones (iOS), maar heeft ook enkele eigen nieuwigheden.
- Apple komt met een nieuwe balk aan de zijkant zodat je eenvoudiger kan navigeren tussen verschillende applicaties. Die functie zal beschikbaar zijn in veel standaardapplicaties zoals Foto’s, Notities, Bestanden en Muziek.
- De zoekfunctie op iPads zal er in de toekomst meer gaan uitzien zoals Spotlight op Mac.
- Scribble: Deze nieuwe feature maakt het mogelijk in eender welk tekstvlak op je iPad te schrijven met de Apple Pencil. Hetgeen je schrijft, zal dan automatisch overgezet worden naar tekst. De functie detecteert zelf de context van hetgeen je schrijft, zoals telefoonnummers of adressen, en verwijst je op die manier direct door naar de juiste applicatie.
Wanneer? iPadOS 14 wordt de komende tijd getest door ontwikkelaars en gebruikers. Ergens in het najaar – september of oktober – zou de update voor iedereen met een geschikt toestel moeten te downloaden zijn.