Belgen eten steeds minder vlees met dank aan Donderdag Veggiedag en Dagen Zonder Vlees

Belgen eten steeds minder vlees met dank aan Donderdag Veggiedag en Dagen Zonder Vlees

Bijna nergens in Europa verliest vlees zo snel aan populariteit als in België. Dat is goed nieuws voor onze planeet en daarvoor mogen we initiatieven zoals Donderdag Veggiedag en Dagen Zonder Vlees voor danken.

De vleesconsumptie per persoon is in ons land met bijna 27 procent gedaald tussen 2012 en 2016. In geen enkel ander West-Europees land is er sprake van zo’n sterke daling, dat blijkt uit het jaarrapport van het Duitse onderzoeksbureau AMI. Toch daalt ook in heel Europa de vleesconsumptie, al is dat maar met 1,4 procent, zo schrijft De Standaard.

Gemiddeld 86 kilogram

Door de straffe daling in ons land eten Belgen nu nog gemiddeld 71 kilogram vlees per jaar. Nederlanders eten zo’n 79 kilogram, Duitsland 88 kilogram en in Frankrijk zelfs 91 kilogram. Het gemiddelde Europese verbruik ligt op 86 kilogram per persoon.

Ook de cijfers die onze FOD Economie publiceert tonen een sterke daling, al spreken zij over een daling van maar 10,6 procent.

Donderdag Veggiedag

Hoe het komt dat er zo veel minder vlees wordt gegeten? Nena Baeyens van de vegetariërsorganisatie EVA denkt dat de populariteit van vlees gedaald is doordat mensen bewust minder vlees zijn gaan eten. Twee campagnes hebben volgens Baeyens bijgedragen aan dat bewust gaan nadenken over vlees consumeren en dat is Donderdag Veggiedag en Dagen Zonder Vlees.

Volgens Baeyens is er een opmerkelijke stijging te zien van het aantal vegetariërs en flexitariërs in steden die meedoen aan één of de beide evenementen. Zo verdubbelde het aantal vegetariërs in Brussel en Gent tussen 2013 en 2016. In steden die niet meedoen aan Donderdag Veggiedag is zo’n stijging minder spectaculair.

Ongetwijfeld dragen ook de terugkerende schandalen uit de vleesindustrie er aan bij dat mensen minder vlees gaan eten.

iStock

Gesponsorde artikelen