Belgische staat door metissen aangeklaagd voor ontvoering en mishandeling

Vijf vrouwen die als ‘metissenkinderen’ op een Belgische missiepost opgroeiden, klagen de Belgische staat aan voor ontvoering, mishandeling en het wegnemen van hun identiteit en familie. Om dit onrecht te vergoeden vragen hun advocaten voor elke vrouw een vergoeding van 50.000 euro. Het is de eerste keer dat de Belgische overheid herstelbetalingen riskeert voor misdaden uit de koloniale geschiedenis.

Simone Ngalula (71), Léa Tavares Mujinga (78), Monique Bitu Bingi (72), Noëlle Verbeken (76) en Marie-José Loshi (74) zijn metissenkinderen. Ze zijn de kinderen van een witte vader en zwarte Afrikaanse moeder, geboren tussen 1940 en 1960. De Belgische koloniale administratie keurde relaties tussen Afrikaanse vrouwen en witte Belgen af. Daarom werden kinderen uit deze relaties weggenomen van hun familie en in weeshuizen of missieposten gestoken. Daar werd elk spoor van hun persoonlijke geschiedenis uitgewist.

50.000 euro schadevergoeding

Zestig jaar na hun ontvoering klagen de vijf vrouwen de Belgische staat aan voor het onrecht dat hen is aangedaan. Advocaten Michèle Hirsch en Olivier Martens vragen van de Belgische overheid een schadevergoeding van 50.000 euro voor elke vrouw. Daarbovenop vragen ze ook om een expert aan te stellen die de morele schade moet vastleggen die de metissen zijn aangedaan.

Dit is een nieuwe stap in de confrontatie tussen België en het koloniale verleden. De Belgische overheid werd tot nu toe nog nooit gedwongen tot herstelbetalingen voor misdaden uit het koloniale verleden. Vorig jaar betuigde koning Filip in een brief reeds spijt voor de wandaden van koning Leopold II, maar ook hier bleef het bij symboliek in plaats van financiële vergoedingen.

(lb)

Meer
Lees meer...