Belgische inflatie zal dit jaar uitkomen op een verpletterende 9,4 procent, volgens de Europese Commissie

De Europese Commissie voorspelt in haar economische groeiprognose dat de Belgische inflatie dit jaar zal uitkomen op maar liefst 9,4 procent. Verwacht wordt dat de geldontwaarding in het daaropvolgende jaar zal afzwakken tot 2,9 procent.

Wereldwijd moeten consumenten het hoofd bieden aan een immens hoge inflatie. Ook wij worden niet gespaard van fors stijgende prijzen. Volgens gegevens van het statistiekbureau Statbel kwam de Belgische inflatie in juni uit op 9,65 procent.

Volgens Eurostat bedroeg de Belgische inflatie in die maand zelfs 10,5 procent. Dat cijfer ligt hoger omdat het bureau voor de statistiek van de Europese Unie werkt met een geharmoniseerd inflatiecijfer om zo alle landen uit de eurozone te kunnen vergelijken. De berekeningswijze kan dan ook afwijken van die die gebruikt wordt in de landen zelf.

Inflatie hoger dan 9 procent dit jaar

Hoe dan ook verwacht de Europese Commissie dat het Belgische inflatiecijfer voor dit jaar zal uitkomen op 9,4 procent. Dit is vooral te wijten aan de sterke stijging van de energieprijzen, die het prijskaartje van tal van andere producten fors de hoogte injaagt. Ook de voedselprijzen en de kerninflatie stuwen de nominale inflatie omhoog. De Europese Commissie gaat ervan uit dat de inflatie in 2023 zal zakken tot 2,9 procent als gevolg van een daling van de energieprijzen.

En in de eurozone? De Europese Commissie verwacht dat de inflatie in de eurozone dit jaar zal afklokken op 7,6 procent en in 2023 op 4 procent. Dat is nog altijd twee keer hoger dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die streeft naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn.

Economische groei

Voorts verwacht de Europese Commissie dat de economische groei voor dit jaar zal uitkomen op 2,3 procent. “We kunnen dit jaar profiteren van de positieve groei-effecten uit 2021 en de beter dan verwachte cijfers voor het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal van 2022 zal het driemaandelijkse groeicijfer naar verwachting dalen als gevolg van een verslechtering van de economische situatie, om daarna geleidelijk weer te stijgen tot ongeveer 0,5 procent over de prognoseperiode”, staat er in het rapport van de Europese Commissie.

In 2023 zwakt die groei wel af en strandt het op 1,3 procent. “De ongeprovoceerde Russische invasie van Oekraïne blijft schokgolven door de wereldeconomie sturen. De acties van Moskou verstoren de bevoorrading van energie en graan, stuwen de prijzen op en verzwakken het vertrouwen”, verduidelijkt Paolo Gentiloni, Eurocommissaris voor Economische Zaken. “Het momentum van de heropening van onze economieën gaat de groei dit jaar ondersteunen, maar voor 2023 moeten we onze prognoses naar beneden herzien.”

In het rapport staat ook te lezen dat de economie in de eurozone dit jaar zal groeien met 2,6 procent, gevolgd door een toename met 1,4 procent in 2023.

(lb)

Meer
Lees meer...