Na de recente halving van Bitcoin midden april daalde de koers van de cryptomunt. Toch blijven analisten optimistisch over de toekomstige groei. Investeringsfirma Bernstein heeft zelfs een gedurfde projectie: een Bitcoin zou in 2033 maar liefst 1 miljoen dollar waard kunnen zijn.
De halving, die tot doel heeft om de waarde van de Bitcoin te stabiliseren, had in 2020 het gewenste effect. Dit jaar blijft de grote koersstijging echter uit. Na een daling na de halving, bevindt de Bitcoin zich nu op een plateau. Desondanks zijn analisten ervan overtuigd dat de waarde zal stijgen.
Ambitieuze prognoses
De analyse van Bernstein is ronduit dromerig. In de eerste plaats verwachten ze dat softwareontwikkelaar MicroStrategy, het bedrijf met de grootste Bitcoinportefeuille ter wereld, beter zal presteren op de beurs. Ze voorspellen een richtprijs van 2.890 dollar per aandeel. Gevolg van deze opwaardering, heeft Bernstein ook de Bitcoin zelf opnieuw bekeken. En hier zet het bedrijf een gedurfde prognose neer: in 2025 zou de cryptomunt 200.000 dollar waard moeten zijn. De koers zou in 2029 gemiddeld 500.000 dollar bedragen, om uiteindelijk in 2033 de magische grens van 1 miljoen dollar te bereiken.
Eerdere analyses, zoals die van bankengroep Standard Chartered, voorspelden eind 2024 een waarde van 150.000 dollar per Bitcoin. Na een daling in mei, steeg de waarde van de Bitcoin weer tot net boven de 60.000 dollar. Dit suggereert dat een plateau is bereikt, maar volgens Bernstein is dit slechts tijdelijk. De enige weg is omhoog, menen de analisten.
Bitcoin ETF’s
Een belangrijke factor in deze stijging is de komst van gereguleerde Bitcoin ETF’s. Bernstein noemt de goedkeuring van deze ETF’s door de Amerikaanse Fed “een keerpunt voor crypto”: het creëert “structurele vraag vanuit traditioneel kapitaal”. De nieuwe ETF’s hebben al 15 miljard dollar netto aan kapitaal aangetrokken. Bovendien verwachten analisten dat de ETF’s steeds meer van de in omloop zijnde Bitcoins zullen bevatten.
Daarnaast zorgt de halving ervoor dat investeerders minder geneigd zijn om hun Bitcoins te verkopen. De druk om te verkopen is afgenomen, omdat iedereen hoopt op verdere koersstijgingen.