Left Right
scrollTop top

Beruchte duikbootmoordenaar even ontsnapt uit Deense gevangenis


Duikbootmoordenaar Peter Madsen
© Isopix

In Denemarken was vanmorgen de zogenaamde duikbootmoordenaar Peter Madsen een tijdlang ontsnapt uit de gevangenis van Albertslund. Madsen zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall in 2017.

De Deense moordenaar Peter Madsen wist vandaag eventjes te ontsnappen uit de gevangenis van Albertslund in de buurt van hoofdstad Kopenhagen. Madsen probeerde al vaker te ontsnappen, maar dit was de eerste keer dat het hem ook echt lukte.

Ontsnapping

Vanmorgen kwam het nieuws dat Peter Madsen, aka de duikbootmoordenaar, ontsnapt was uit de gevangenis. Hij had daarbij een gordel aan die leek op explosieven.

Niet lang na zijn ontsnapping kon de politie Madsen onderscheppen op zo’n 500 meter van de gevangenis. Daar werd hij een tijd lang onder schot gehouden en uiteindelijk terug naar de gevangenis overgebracht.

Duikbootmoordenaar

Peter Madsen duikboot
Peter Madsen bij zijn duikboot – Bron: Isopix

Peter Madsen heeft de bijnaam duikbootmoordenaar en die heeft hij niet gestolen. In 2017 vermoordde hij namelijk de Zweedse journaliste Kim Wall op zijn zelfgemaakte duikboot. Maar het verhaal rond die moord is op z’n minst opmerkelijk te noemen.

Madsen was een uitvinder die vooral toegespitst was op onderzeeërs en raketten. Kim Wall zou een tocht maken aan boord van de onderzeeër, waarna ze haar ervaring zou neerpennen in een artikel. Op 10 augustus 2017 vertrok ze zo samen met Madsen. Maar een dag later zonk de onderzeeër. Madsen kon gered worden, maar van de journaliste was geen spoor te bekennen.

Aanvankelijk verklaarde Madsen dat hij Wall had afgezet op Refshaleøen, het eilandje in de buurt van Kopenhagen waar ze woonde. Later kwam hij daarop terug en beweerde hij dat ze bij een ongeluk op de boot om het leven was gekomen en dat hij haar nadien een zeemansgraf had gegeven en haar lichaam dus in de zee had neergelaten. Maar toen het lichaam van Wall in verschillende stukken werd teruggevonden, bleek er toch meer aan de hand te zijn.

Documentaire

Aanvankelijk had Madsen nog een nieuw verhaal uit z’n mouw geschud. Zo zou Wall onthoofd zijn doordat een zwaar luik op haar nek dichtklapte. Maar na onderzoek van het lichaam van Wall werden verschillende steekwonden gevonden. Ook de ledematen van Wall werden uiteindelijk teruggevonden waarbij er in één van de zakken ook het mes zat waarmee Wall vermoord werd.

Maar ook nu kwam Madsen met een nieuwe verklaring. Deze keer zou de journaliste overleden zijn door een koolstofmonoxidevergiftiging, waarna Madsen haar lichaam verminkte. Hij bleef dus volhouden dat haar overlijden een ongeluk was. Tijdens zijn proces, dat begon op 8 maart 2018 bleef Madsen volhouden dat de dood een ongeluk was en dat hij de journaliste niet vermoord had. Toch werd hij veroordeeld tot levenslang.

Het duurde uiteindelijk tot september 2020 voor Madsen eindelijk zijn schuld bekende. Hij deed dat in een documentaire over de zaak. Daarin zei hij dat hij de enige was die schuldig was aan het overlijden van Kim Wall.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938