Bestaat een gouden medaille op de Olympische Winterspelen echt uit goud … en hoeveel is die waard?

In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang worden deze maand heel wat medailles uitgereikt op de Olympische Winterspelen, maar is een gouden medaille wel echt van goud? En hoeveel zijn die medailles eigenlijk waard?

België heeft tijdens deze Olympische Winterspelen niet veel kansen meer om nog een medaille te pakken. Als ons land na 20 jaar zonder medaille de ban wil breken, zal het volgende week zaterdag moeten gebeuren. Dan zijn snowboarder Seppe Smits op de Big Air en schaatser Bart Swings op de massastart outsiders.

Nochtans zijn er in Pyeongchang heel wat medailles te verdienen, in totaal 259 setjes met een gouden, zilveren en bronzen medaille. Voorlopig zijn het vooral Duitsland, Noorwegen, Nederland en Canada die ermee gaan lopen.

Niet zuinig

Bij iedere Olympische Spelen wordt er een nieuw design gemaakt van de medailles. Daardoor is hun gewicht en grootte altijd een beetje anders. In Zuid-Korea zijn ze niet zuinig geweest bij het ontwerpen want de medailles hebben een diameter van maar liefst 9,25 centimeter.

Het gewicht verschilt per medaille. Zo weegt de gouden medaille 586 gram, de zilveren 580 gram en de bronzen 493 gram.Op de medailles staan vooraan diagonale strepen en de olympische ringen, achteraan staat de discipline waarin ze behaald is.

epa

Amper 1 procent goud

De benamingen van de medailles zijn eigenlijk niet correct want een gouden medaille bestaat maar voor een klein stukje uit goud, 6 gram om precies te zijn. De overige bijna 99 procent is gewoon zilver.

Er is dus eigenlijk weinig verschil met een zilveren medaille die wel volledig uit zilver bestaat. De bronzen medaille bestaat voor 90 procent uit koper en voor 10 procent uit zink.

Goud is te duur

Het is al van 1912 geleden dat de gouden medailles nog volledig van goud gemaakt waren. Toen woog een gouden medaille wel maar 24 gram en waren ze dus heel wat goedkoper om te maken. België won in dat jaar overigens twee keer goud, in het schermen.

De reden waarom de medailles nu enkel een dun laagje goud hebben, is vrij simpel: goud is veel te duur. Een medaille van bijna een halve kilo in goud zou ongeveer 20.000 euro kosten.

460 euro of meer dan een miljoen?

Als je puur naar het materiaal kijkt, is een gouden medaille van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang nu ongeveer 460 euro waard, een zilveren 255 euro en de waarde van een bronzen medaille is amper 2,8 euro.

De eigenlijke waarde van zo’n medaille is natuurlijk veel groter. Het gebeurt niet vaak dat olympische medailles verkocht worden, maar als dat wel het geval is, wordt er op veilingen al snel 10.000 euro gegeven, zelfs al zijn ze ‘maar’ in het brons.

Medailles van bekende sporters leveren een veelvoud op. Zo werd in 2013 een van de gouden medailles van Jesse Owens uit 1936 verkocht voor 1,18 miljoen euro.

Getty Images
Meer
Lees meer...