Biden roept op tot strengere aanpak van Amerikaanse obsessie met vuurwapens

Amerikaans president Joe Biden heeft donderdagavond een pleidooi gehouden voor strengere wetgeving rond wapens in zijn land. Hij wil onder meer de minimumleeftijd om vuurwapens te kunnen kopen naar 21 jaar brengen. “Deze keer moeten we de tijd nemen om iets te doen”, klinkt het.

Biden hoopt dat de verschrikkelijke aanslag van een 18-jarige student in de Texaanse stad Uvalde, waarbij 19 kinderen en twee leerkrachten om het leven kwamen, het Congres en de Senaat zal aanzetten tot om strengere wapenwetgeving aan te nemen.

“Ik weet dat we niet elke tragedie kunnen voorkomen”, zei de president in een toespraak in het Witte Huis. “Maar dit is wat we volgens mij moeten doen, dit is wat de overweldigende meerderheid van het Amerikaanse volk vindt dat we moeten doen, dit is wat de families in Buffalo en Uvalde, Texas, ons hebben verteld dat we moeten doen: We moeten aanvalswapens en magazijnen met hoge capaciteit verbieden.”

“Toen verbod van kracht was, daalde aantal massaslachtingen”

Als die voorstellen niet worden goedgekeurd door het Congres, vindt Biden dat het op zijn minst vuurwapens voor mensen met psychische problemen moet verbieden, of de leeftijd om aanvalswapens te kopen moet verhogen van 18 naar 21 jaar.

“Ik weet hoe moeilijk het is, maar ik zal nooit opgeven. En als het Congres faalt, geloof ik dat een meerderheid van het Amerikaanse volk deze keer ook niet zal opgeven”, voegde hij eraan toe. “Ik geloof dat de meerderheid van u uw verontwaardiging zal omzetten in het centraal stellen van deze kwestie bij uw stemming.”

In de jaren 90 en 2000 was er al eens een verbod op aanvalswapen, dat afliep in 2004. Volgens Biden is het aantal massale schietpartijen sindsdien toegenomen. “Nadat de Republikeinen de wet in 2004 lieten verlopen en die wapens weer verkocht mochten worden, verdrievoudigden de schietpartijen.” Volgens cijfers van statistiekbureau Statista is vooral een toename in het aantal massale schietpartijen op te merken vanaf 2012.

Het is onduidelijk hoe de Senaat gaat oordelen over een nieuwe wapenwetgeving. Er is weinig animo bij de Republikeinse partij, die de helft van de zetels bezitten, om daar veel aan te veranderen.

New York

In delen van de VS komen er nu wel al strengere wapenwetten. De staat New York heeft donderdag een wet goedgekeurd die iedereen onder de 21 verbiedt om een semiautomatisch vuurwapen te kopen of te bezitten. De wet houdt ook een vergunningplicht in en is met 43-20 stemmen aangenomen in de Senaat van New York en met 102-47 in de Assembly, de New Yorkse Tweede Kamer. Alleen de gouverneur moet de wet nog ondertekenen.

“De afschuwelijke schietpartijen in Buffalo en Uvalde hebben ons opnieuw laten zien dat ons land een gesprek moet voeren over de nationale obsessie met wapens. Maar het heeft ons ook laten zien dat we niet kunnen wachten om actie te ondernemen”, zei voorzitter van de Assembly Carl Heastie in een persmededeling.

“Dit wetgevingspakket zal de bestaande wetten versterken, de autoriteiten helpen beter te communiceren met onze federale partners over vuurwapengeweld, de rol aanpakken die sociale media spelen bij geweld en daden van binnenlands terrorisme, en nog veel meer. De meerderheid van de Assembly zal zich blijven inzetten om een einde te maken aan de plaag van vuurwapengeweld, zodat geen enkele New Yorker bang hoeft te zijn om naar school, naar de kruidenier of naar zijn gebedsplaats te gaan”, voegde Heastie toe.

Belangrijk om op te merken: De Democraten hebben een meerderheid van 107 op 150 leden in de Assembly in New York.

(jvdh)

Meer
Lees meer...