De koers van bitcoin heeft donderdag opnieuw een indrukwekkende mijlpaal bereikt. Voor het eerst in maanden steeg de waarde van de grootste cryptomunt ter wereld boven de grens van 100.000 dollar. Die stijging lijkt het gevolg van zowel geopolitieke als marktspecifieke factoren. Toch blijft bitcoin voorlopig nog onder zijn record van begin dit jaar.
Dinsdag steeg de prijs van bitcoin tot boven de symbolische grens van 100.000 dollar (ongeveer 88.890 euro). Met deze opleving komt bitcoin opnieuw in positief terrein voor 2025, al blijft het nog onder het recordniveau van meer dan 109.000 dollar (ongeveer 96.880 euro) dat in januari werd bereikt.
Internationale deal als katalysator
De rally van bitcoin lijkt niet toevallig te zijn. Donderdag raakte bekend dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een belangrijke handelsovereenkomst hebben gesloten. Dat nieuws zorgde voor een optimistische sfeer op de financiële markten, wat ook de cryptowereld een duw in de rug gaf.
De link tussen geopolitiek vertrouwen en cryptomarkten wordt almaar duidelijker. Beleggers zien bitcoin steeds vaker als een alternatief veilig haven-activum, vooral in tijden van economische of politieke onzekerheid.
Langetermijnbeleggers blijven kopen
Volgens analisten spelen er echter meer factoren mee. Antoni Trenchev, medeoprichter van het crypto-handelsplatform Nexo, wijst op de gedragingen van beleggers. Hij spreekt over de winstgevendheid van het “kopen van piekangst” – het investeren net op het moment dat anderen vrezen voor een daling.
“Vorige maand werd bitcoin nog verhandeld rond 74.000 dollar. De stijging nu toont aan dat de koopdruk van langetermijnhouders sterker is dan de verkoopgolf van kortetermijnbeleggers”, aldus Trenchev.