‘Black Mirror: Bandersnatch’ heeft volgens de producers eindes die we misschien nooit zullen zien

‘Black Mirror: Bandersnatch’ heeft volgens de producers eindes die we misschien nooit zullen zien

‘Black Mirror’-fans dachten al snel na de release van ‘Bandersnatch’ alle eindes te hebben gevonden, maar volgens de producers van de film missen ze er nog een aantal. Er zijn eindes die zo moeilijk te bereiken zijn dat we ze misschien nooit zullen zien, stelt regisseur David Slade. “We hebben zelfs een scène opgenomen die zelfs wij niet kunnen vrijspelen.”

Het duurde niet lang voor diehard Black Mirror-fans alle mogelijke eindes van de interactieve Bandersnatch-film hadden gevonden (al leverde die zoektocht wel een hoop frustraties én hilarische tweets op). Of dat dachten ze toch. Want bedenker Charlie Brooker, producers Annabel Jones en Russel McLean en regisseur David Slade hebben in een interview met The Hollywood Reporter gezegd dat er eindes zo zeldzaam zijn dat we ze misschien nooit zullen zien.

“Geen ‘juist’ pad”

Netflix zelf zegt dat er vijf grote eindes zijn, maar de producers vinden het moeilijk er een getal op te plakken. “Er zijn vrij verhitte discussies geweest over wat een ‘einde’ inhoudt”, stelt Black Mirror-bedenker Charlie Brooker. “Er zijn er die zeggen dat wanneer de film stopt en je terug moet gaan, dat dat een einde is. In Bandersnatch zijn er veel eindes die heel abrupt stoppen die toch nog eindes zijn, volgens mij.” Als je die logica volgt, kwamen fans al snel op elf eindes uit (hier vind je ze allemaal).

“Er is geen ‘juist’ pad”, zegt Brooker nog over die eindes. “Het moet meer een ervaring zijn”, voegt Jones daaraan toe. “Afhankelijk van welk pad je neemt, kan je op een punt komen dat voor jou als een natuurlijk einde aanvoelt. Er zijn, voor ons althans, een aantal heel duidelijke eindes, maar het kan zomaar dat dat voor jou geen einde is. Ze zijn allemaal opgebouwd en zorgen voor een payoff. Er zijn een hoop manieren waarop je de film kan zien, maar het moet allemaal mee bouwen aan die ene interactieve ervaring.”

Scènes

Volgens producer Russel McLean zijn er zo’n tien tot twaalf eindes, en dus zouden de elf eindes, die al snel na de release van de film de ronde deden op het internet, kunnen kloppen. Regisseur David Slade stelt echter dat er nog eindes zijn, maar dat die zo moeilijk te bereiken zijn dat we ze misschien nooit zullen zien. “Er zijn scènes die sommige mensen gewoon nooit zullen zien en we moesten zeker zijn dat we daar vrede mee konden nemen”, geeft Slade toe. “We hebben zelfs een scène opgenomen die wij niet kunnen vrijspelen.”

Hoewel Netflix aangeeft dat de film zo’n anderhalf uur duurt, is er voor maar liefst vijf uur aan materiaal gefilmd. En het lijkt er dus op dat we, tenzij er iemand in slaagt om de files te hacken, bepaalde scènes gewoon nooit getoond zullen worden. Eén cryptisch einde konden fans alvast wel ontcijferen. Een statisch geluid leidde naar een echte website voor gamebedrijf Tuckersoft. Naast een hoop verwijzen naar oude Black Mirror-afleveringen (bekijk hier zeker onze lijst met alle afleveringen gerangschikt van slecht naar fenomenaal goed), kan je er ook de Nohzdyve-game van Colin Ritman spelen!

Toch alle eindes van Bandersnatch gevonden en op zoek naar iets nieuw? Kijk dan eens op onze lijst met de 50 beste series op Netflix!

Gesponsorde artikelen