Weet jij wat je wil doen met je leven? Dan hoor jij bij een kleine groep gelukkigen want de meeste millennials hebben daar geen idee van. Blijkbaar hebben wij al last van een midlifecrisis op ons 27ste. Het ‘is-dit-alles-gevoel’ is er al sneller dan normaal. We hebben allemaal wel eens gehoord van een quarterlife crisis, maar wat houdt zo’n crisis eigenlijk in en wat doe je eraan?
We hebben altijd gedacht dat een midlifecrisis pas rond ons 40ste komt loeren. Maar volgens een onderzoek in opdracht van LinkedIn, kunnen wij al last hebben van een midlifecrisis op ons 27ste. Het onderzoek bestudeerde 6.014 respondenten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, India en Australië.
Waarom zo snel?
Blijkbaar zijn wij heel beïnvloedbaar en willen wij op alle vlakken succesvol zijn. Wij voelen druk in onze privé en op het werk. Wij willen zo snel mogelijk een droomjob vinden waarin we onze passie kunnen tonen. Uiteraard vinden we niet snel genoeg onze droomjob, waardoor we een portie stress krijgen omdat we schrik hebben om nooit zo’n job te vinden. Daarnaast heeft keuzestress ook veel te maken met zo’n crisis: je kan alles worden wat je wil, maar wat wil je worden?
Als dat niet genoeg is, verergeren deze gevoelens ook nog eens als we in onze vriendenkring en op social media zien dat anderen wel succesvol zijn. Logisch ook, want iedereen post alleen maar de leuke kanten van hun job, en dan denk je bij jezelf “Waarom is dat bij mij niet zo?”. En dat heeft uiteraard effect op ons.
F*ck, en nu!?
Het onderzoek spreekt van driekwart millennials tussen 25 en 33 jaar die lijden aan de zogenaamde quarterlife crisis. Jonge mannen en vrouwen van gemiddeld 27 jaar vragen zich regelmatig af: “Wat nu?” Een gevoel van ontevredenheid, meer willen maar niet juist weten wat te doen.
De cijfers zijn wereldwijd toch beangstigend. Zo’n 80 procent van de bevraagde millennials wil succesvol zijn op alle vlakken voor hun 30ste. Ze willen allemaal een perfecte relatie, carrière waarin ze uitblinken en financieel sterk staan.
Blijkbaar hebben werknemers in de kunst- of cultuursector meer risico op zo’n crisis. Het onderzoek spreekt over zo’n 85 procent in deze sector die lijdt aan quarterlife crisis. Daarnaast horen mensen die werkzaam zijn in de IT- of telecomsector ook bij deze crisisgroep met zo’n 84 procent.
Dan maar een carrièreswitch
Millennials laten hun quarterlife crisis niet zomaar links liggen. Het onderzoek toonde aan dat meer dan een derde van de ondervraagden een carrièreswitch maakte, een typische reactie op zo’n crisis. Daarnaast hebben millennials ook andere oplossingen voor hun problemen. In de afbeelding hieronder zie je hoe millennials hun crisis oplossen. De meest populaire oplossingen zijn: hun carrière volledig omgooien, op reis gaan, verhuizen, een nieuwe opleiding beginnen, een carrièrepauze inlassen of vertrekken naar het buitenland om te wonen of werken.
De oplossing(en)
Het is heel moeilijk om te weten wie je bent, wat je wil en waar je goed in bent. Je wordt met heel veel zaken geconfronteerd op social media en in je vriendenkring waardoor steeds meer vraagtekens verschijnen. Om dit probleem te verhelpen, moet je zelf even nagaan wie jij bent, wat je graag doet en wat je kan veranderen. Het lijkt helemaal niet makkelijk, maar probeer toch wat research te doen om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.
Ben je opzoek naar een leuke job, dan moet je niet zomaar kiezen voor het eerste dat op je pad komt. Kies voor een job waar je ook voldoening uithaalt. Als je echt niet weet wat doen met je carrière, kan je uiteraard altijd een afspraak maken bij een loopbaancoach. Zo’n coach kan je adviseren en meer raad geven. Daarnaast helpt het ook om eens te praten met vrienden en/of collega’s die hetzelfde probleem hebben (gehad).
Vrije tijd is ook heel belangrijk. Om je keuzestress te verlichten, moet je zeker ook wat tijd voor jezelf inlassen. Doe iets van sport en hou je niet alleen bezig met werken en series kijken na je shift. Ga wandelen, zoek een leuke hobby en kruip regelmatig uit je hol.