‘Parasite’-regisseur Bong Joon-ho eist onderzoek naar invloed politie en media op dood acteur Lee Sun-kyun

Parasite-regisseur Bong Joon-ho heeft, samen met een aantal andere namen uit de Zuid-Koreaanse filmindustrie, een persconferentie gehouden naar aanleiding van de dood van acteur Lee Sun-kyun (48). In de persconferentie haalden ze aan dat de dood van de acteur een gevolg is van de heksenjacht door de Zuid-Koreaanse politie en media, die al enkele maanden aan de gang was. Daarom eisen ze een onderzoek naar de invloed van politie en media bij de zelfdoding van Lee Sun-kyun.

Op 27 december 2023 overleed de Zuid-Koreaanse acteur Lee Sun-kyun. Al snel werd duidelijk dat het ging om zelfdoding. De acteur, die internationaal vooral bekend is voor zijn rol in Parasite, werd al enkele maanden verdacht in een drugzaak. Deze zaak kwam uitgebreid aan bod in de media en volgens regisseur Bong Joon-ho droeg dit bij aan de dood van de acteur.

Onderzoek naar politie en media

Vandaag hield Oscarwinnende regisseur Bong Joon-ho, samen met een groep vertegenwoordigers van de Zuid-Koreaanse film- en televisiewereld een persconferentie in het Korea Press Center. De conferentie had de naam “Eisen van artiesten en mensen die werken in de culturele sector naar aanleiding van de dood van acteur Lee Sun-kyun”. De groep eiste een onderzoek naar de manier waarop de politie Lee interviewde en de manier waarop de media over de zaak berichtten. Volgens hen droeg dit allebei bij aan het overlijden van de acteur.

“Ik eis dat de autoriteiten onderzoek doen. Wij eisen dat de politie onderzoekt of er een inbreuk gemaakt is op de veiligheid van het onderzoek vanaf het moment dat de details van het onderzoek naar de overledene voor het eerst aan het licht kwamen tot twee maanden later”, klonk het bij regisseur Bong Joon-ho. “We willen weten of er tijdens het onderzoek geen individueel mediacontact heeft plaatsgevonden en we willen dat de resultaten openbaar worden gemaakt, zodat er geen twijfel mogelijk is.” Bong ging verder in detail over de maanden voor de dood van Lee. “Zijn drie bezoeken aan de politie, van de simpele drugtest tot zijn negatieve test, werden live uitgezonden door de media. Opnames van zijn statements werden verspreid door de media en het publiek en hij maakte de tragische beslissing om zijn leven te beëindigen na een derde ondervraging van 19 uur.”

“We hopen dat een tragedie als deze niet meer zal gebeuren wanneer artiesten uit de popcultuur onderzocht worden. Dit is de eis van de culturele en artistieke gemeenschap na de dood van Lee Sun-kyun”, besloot de groep.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...