Zuid-Koreaanse acteur Lee Sun-kyun (48) uit ‘Parasite’ dood teruggevonden

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is acteur Lee Sun-kyun dood teruggevonden. Het gaat meer dan waarschijnlijk om zelfmoord. Lee Sun-kyun is vooral bekend van zijn rol als Park Dong-ik in de Oscarwinnende film Parasite. Hij werd 48 jaar.

Hoewel Lee Sun-kyun een zeer bekende acteur was in Zuid-Korea moest hij lang knokken in zijn carrière. Zo was hij lange tijd vooral te zien op het theater of in kleine rollen in minder bekende televisieseries. Zijn eerste grote doorbraak kwam er in 2009 met de bekroonde film Paju. Zijn acteerprestatie daarin leverde hem zelfs internationaal prijzen op. In hetzelfde jaar kende hij op televisie succes met Pasta.

De jaren erna volgden met de thriller Helpless (2012) en de romantische komedie All About My Wife (2012) enkele kassuccessen. Datzelfde jaar kreeg hij lof voor zijn rol in de ziekenhuisserie Golden Time. In 2015 kreeg hij de hoofdrol in A Hard Day, een film die te zien was op het filmfestival in Cannes en hem meerdere prijzen opleverde. Hetzelfde was het geval met de serie My Mister uit 2018.

Parasite

Zijn internationale doorbraak kwam er in 2019 toen hij meespeelde in Parasite. Die film van regisseur Bong Joon-ho zou uiteindelijk vier Academy Awards winnen en is nog steeds de meest succesvolle niet Engelstalige film op de Oscars. Lee Sun-kyun speelde in Parasite Park Dong-ik, de vader van de rijke Park-familie.

Het succes van Parasite leverde Lee Sun-kyun veel nieuwe kansen op. Zo speelde hij een van de hoofdrollen in de succesvolle film Kingmaker en was hij op Apple TV+ te zien in Dr. Brain.

Drugs

Recent was Lee Sun-kyun in opspraak geraakt voor illegaal drugsgebruik. Naar eigen zeggen was hij door iemand misleid om drugs te gebruiken, waarna die persoon hem begon af te persen. Lee heeft dan ook zelf klacht ingediend tegen die persoon, iets wat resulteerde in twee aanhoudingen. Hij is in de stad Incheon meermaals ondervraagd en zelfs tijdelijk vastgehouden in verband met dat onderzoek. De laatste keer was op 23 december. Tijdens die onderzoeken heeft hij nooit positief getest op drugs. Ondertussen liep er op sociale media wel al enige tijd een smeercampagne tegen hem.

Op 26 december had Lee, volgens CNN, via zijn advocaat gevraagd om een ondervraging met een leugendetector te ondergaan. Kort daarna werd hij als vermist opgegeven door zijn manager. Lee Sun-kyun in niet veel later dood teruggevonden in zijn auto in een park in Seoul. Hij zou een afscheidsbrief hebben achtergelaten in zijn woonst.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...