De Britse premier Boris Johnson heeft beloofd dat hij de Britse immigratiewetgeving zal veranderen om zo Hongkongers toe te laten in het land als China in Hongkong een nieuwe veiligheidswet zou invoeren. Dat liet Johnson weten in een opiniestuk in de Hongkongse krant South China Morning Post.
De Britse premier Boris Johnson heeft beloofd dat de Britse overheid, indien dat nodig zou zijn, alternatieven zal voorzien voor “Hongkongers die vrezen dat hun levensstijl bedreigd wordt”. Johnson schreef ook dat hij nog steeds vermoedt dat China de internationale overeenkomsten zal naleven. Daarmee doelt hij op de Chinees-Britse verklaring van 1984. In dat jaar werd afgesproken dat Hongkong in 1997 helemaal onafhankelijk zou worden van het Verenigd Koninkrijk en een onderdeel zou worden van de Chinese Volksrepubliek. Er werd echter afgesproken dat Hongkong een zeer verregaande mate van afhankelijkheid krijgt, wat tot nu toe ook het geval is.
Chinese inmenging
Vorige week stemden op het Chinese Volkscongres, de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement, de afgevaardigden in met het invoeren van een veiligheidswet voor Hongkong. In het westen wordt gevreesd dat deze wet ervoor zal zorgen dat Peking zich steeds meer zal inmengen in het bestuur van Hongkong en dat de autonomie van de regio in het gedrang zal komen.
Door deze wet krijgen de Chinese veiligheidsdiensten namelijk het recht om in Hongkong op te treden en zich er te vestigen wanneer Peking meent dat de nationale veiligheid bedreigd wordt.
Britse nationaliteit op termijn
Johnson benadrukt in zijn opiniestuk dat Hongkong niet toevallig een succesvolle regio geworden is. Volgens de Britse premier is Hongkong zo welvarend doordat de inwoners er vrij zijn, hun dromen kunnen najagen en zichzelf kunnen uitdrukken op de manier waarop zij dat willen.
Als China, ondanks de internationale akkoorden, toch doorzet, “dan zou Groot-Brittannië geen andere keus hebben dan onze diepe historische en vriendschappelijke banden met het volk van Hongkong te handhaven”, schreef Johnson.
Concreet zou in dat geval iedereen met een Hongkongs paspoort welkom zijn in het VK voor een hernieuwbare periode van 12 maanden. Verder zou Johnson voor hen nog meer immigratierechten willen voorzien waardoor Hongkongers in het VK op termijn de Britse nationaliteit zullen kunnen krijgen.
Tijd dringt
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominc Raab riep China eerder al op om de beruchte wet niet in te voeren. Als de regering in Peking groen licht geeft, zou de wet in augustus dit jaar al ingevoerd kunnen worden. Volgens analisten zou dit het einde betekenen van het regime van ‘één land, twee systemen’, waarbij het westerse kapitalisme in Hongkong en het moderne communisme van de Chinese Volksrepubliek naast elkaar bestaan.
Daarnaast is er de jongste tijd sprake van heel wat nieuwe protesten in Hongkong. Heel wat Hongkongers zijn tegen de inmenging van Peking. Volgens opiniemakers is het goed mogelijk dat de protesten later deze week nog zullen toenemen. Dan wordt er namelijk gestemd over een controversiële wet waardoor het misbruik van het Chinese volkslied zwaar bestraft kan worden.