Box-office ‘The Little Mermaid’ gaat over 500 miljoen dollar

The Little Mermaid heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De film heeft nu meer dan 500 miljoen dollar (458 miljoen euro) opgehaald in de box-office wereldwijd. Daarmee staat de film nu op de vijfde plaats in de ranking met de succesvolste films van 2023. Wanneer we enkel kijken naar de Verenigde Staten haalt The Little Mermaid zelfs de vierde plaats.

Iets meer dan een maand geleden verscheen The Little Mermaid in de zalen. De film werd een succes in bepaalde regio’s, maar in andere landen (vooral in Azië) valt de film veel minder in de smaak. Toch haalde de film nu in totaal al meer dan 500 miljoen dollar (458 miljoen euro) op.

500 miljoen dollar

Jaren voor de de live-actionremake van The Little Mermaid in de zalen kwam, was er al heel wat te doen rond de film. Vooral de casting van actrice Halle Bailey in de rol van Ariel moest op veel kritiek rekenen. Maar wanneer de film in de zalen kwam, werden die critici al snel de mond gesnoerd. In de Verenigde Staten en heel wat andere Westerse landen doet de film het dan ook heel goed in de box-office, maar in andere (vooral Aziatische) landen stelt de film teleur. Zo haalde hij amper 10 miljoen dollar (9,2 miljoen euro) op in Japan, 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) in Zuid-Korea en 3,7 miljoen dollar (3,4 miljoen euro) in China. Ter vergelijking haalde de live-actionremake van Aladdin in deze landen respectievelijk 112 miljoen dollar (103 miljoen euro), 91 miljoen dollar (83 miljoen euro) en 53 miljoen dollar (49 miljoen euro) op.

Maar dit wordt goedgemaakt door het succes van de film in andere landen. Zo haalde The Little Mermaid in z’n eerste maand (tot en met 24 juni 2023) 270 miljoen dollar (248 miljoen euro) op in de Verenigde Staten en 229 miljoen dollar (210 miljoen euro) in de rest van de wereld. Samen goed voor 499 miljoen dollar (457,8 miljoen euro). Daardoor kunnen we stellen dat de kaap van de 500 miljoen dollar ondertussen overschreden is.

Beter dan het origineel?

Daarmee brengt de film dubbel zoveel op als het origineel uit 1989, maar na correctie voor inflatie moet de film nog ruim 100 miljoen ophalen om daadwerkelijk over het origineel te gaan. De originele animatiefilm The Little Mermaid haalde in 1989 namelijk zo’n 250 miljoen dollar (229 miljoen euro) op, wat nu overeen zou komen met 616 miljoen dollar (565 miljoen euro).

Daarnaast lijkt 500 miljoen dollar een gigantisch bedrag, maar de film was ook enorm duur om te maken. Zo investeerde Disney maar liefst 250 miljoen dollar (229 miljoen euro) in het project, waarbij de marketinguitgaven niet meegerekend worden. Voor films van die schaal wordt gerekend dat een film het dubbele moet binnenhalen aan de box-office om uit de rode cijfers te zijn. Dat haalt het nu dus nipt, maar veel winst lijkt Disney niet te gaan maken op de film.

Meer
Lees meer...