Brandweer Seoul waarschuwt: “Katten verantwoordelijk voor 107 woningbranden in afgelopen 3 jaar”

De brandweer van Seoul heeft een oproep gedaan aan eigenaars van huisdieren. Ze willen daarmee de bevolking waarschuwen voor het gevaar van die huisdieren. De afgelopen drie jaar zouden namelijk maar liefst 107 woningbranden veroorzaakt zijn door katten.

In een officieel statement dat gedeeld werd door de Seoul Metropolitan Fire and Disaster Department wordt opgeroepen om goed op te letten wanneer je een huisdier hebt, want die kunnen een woningbrand veroorzaken.

107 woningbranden in minder dan 3 jaar

Tussen januari 2019 en november 2021 werden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad 107 woningbranden veroorzaakt door katten. Vaak komt dat doordat katten op het aanrecht springen en zo het kookvuur, dat bestuurd wordt met een touchscreen, activeren. Wanneer dat kookvuur dan te warm wordt, kan het vuur vatten. In de 107 gevallen raakten in totaal ook vier mensen gewond. Dit cijfer ligt laag, aangezien de branden meestal gebeuren wanneer de baasjes niet thuis zijn.

“Branden gerelateerd aan katten blijven geregeld voorkomen”, klinkt het bij Chung Gyo-chul van het departement. “We raden gezinnen met huisdieren aan om extra aandacht te besteden, want brand kan snel verspreiden wanneer er niemand thuis is.”

Tips

Het departement geeft daarbij enkele tips. Zo hou je best brandbare voorwerpen, zoals huishoudpapier, best zo ver mogelijk weg van het kookvuur. Ook is het aangeraden om een elektrisch kookvuur met een automatisch (kinder)slot te gebruiken. Op die manier kan een kat dus niet per ongeluk het vuur activeren.

Katten die branden veroorzaken, is overigens niet enkel een probleem in Zuid-Korea. Zo laat de American Humane Association weten dat jaarlijks zo’n 1.000 woningbranden in de Verenigde Staten veroorzaakt worden door huisdieren. Zij geven nog enkele andere tips. Zo raden ze aan om de knoppen van het kookvuur af te dekken met een daarvoor bestemd deksel. Verder kunnen dieren ook elektrische draden doorbijten, waardoor het ook nuttig kan zijn om deze af te schermen.

Meer
Lees meer...