Premier Johnson wil nieuwe verkiezingen in Groot-Brittannië op 12 december om zijn brexit-deal erdoor te krijgen

epa

De Britse premier Boris Johnson vraagt aan het Brits parlement om in te stemmen voor nieuwe verkiezingen op 12 december. Aanstaande maandag moet er gestemd worden. Er is een tweederdemeerderheid nodig voor nieuwe verkiezingen. De oppositiepartij Labour moet voor stemmen, anders kunnen de verkiezingen niet doorgaan. Labour staat er echter niet goed voor in de peilingen. Daarom zouden de Britse sociaaldemocraten wel eens tegen nieuwe verkiezingen kunnen stemmen.

Johnson schreef een open brief aan Labour-voorzitter Jeremy Corbyn, waarin hij hem vraagt voor nieuwe verkiezingen te stemmen. “Het is onze plicht om deze nachtmerrie te beëindigen en dit land een oplossing te bieden, zo snel als we kunnen”, zegt Johnson.

Johnson zei dinsdag al dat het tot nieuwe verkiezingen zou komen als de brexit zou worden vertraagd. “Als het parlement echt meer tijd nodig heeft om te kijken naar deze deal, dan kan dat”, zegt hij nu. Daarvoor zijn er wel nieuwe verkiezingen nodig op 12 december.

Brexit-deadline van 31 oktober wellicht onmogelijk

epa

Het Britse parlement gaf dinsdag groen licht voor het wetsvoorstel met de brexit-deal die Johnson met de EU sloot. Wel werd het proces vertraagd, waar Johnson niet tevreden mee was. Johnson wil een brexit op 31 oktober, maar dat heeft het Lagerhuis vermeden door meer tijd te vragen om het wetsvoorstel, waarin de brexit-deal opgenomen staat, onder de loep te nemen.

Johnson hoopt met nieuwe verkiezingen ook nieuwe kiezers te winnen om zijn brexit, zoals die nu op tafel ligt, te kunnen realiseren.

Gesponsorde artikelen