Britse tiener blind en doof door tien jaar lang uitsluitend junkfood te eten: alleen frieten, chips, gebakken worstjes en witbrood

pixabay

Een 19-jarige jongen uit de Engelse stad Bristol is twee jaar geleden volledig blind en erg slechthorend geworden door minstens tien jaar lang alleen maar frieten, chips, gebakken worstjes en witbrood te eten. Volgens artsen leed de jongen aan een chronische gebrek aan stoffen als vitamine B12 en selenium, wat de cruciale zenuwen in de ogen en oren onherstelbaar beschadigde.

De moeder van de Britse jongen klopte herhaaldelijk aan bij diëtisten en artsen, maar niemand kreeg het voor elkaar om hem tot andere eetgewoonten te bewegen. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De moeder gaf haar zoon altijd groenten en fruit mee naar school, maar die ruilde hij in voor ongezond kantinevoedsel. Vijf jaar geleden begonnen de eerste symptomen van neuropathie of zenuwbeschadiging in zicht te komen.

pixabay

Vitamine-injecties

De jongen kreeg nog vitamine-injecties om te compenseren voor het stoffentekort, maar die mochten niet baten. Toen de Britse jongen 17 jaar was, werd hij door artsen grotendeels blind en zo goed als doof verklaard. De ouders voelen zich naar eigen zeggen niet schuldig, omdat ze “werkelijk alles” gedaan hebben om hun zoon normaal te laten eten.

“Vergelijkbaar met zware rokers, drinkers en druggebruikers”

De 19-jarige Brit is gestopt met school en zit hele dagen thuis op zijn kamer. Zijn ouders zeggen dat hij nu gezonder eet dan ooit. Zijn aandoening is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine.

De jongen wordt aangehaald als “een uitzonderlijk voorbeeld” van wat de impact kan zijn van slecht eten op kinderen: “De verschijnselen die Jake heeft komende meestal alleen voor bij kinderen in de derde wereld en verder bij zware rokers, drinkers en druggebruikers. Jake is het levende bewijs van hoe belangrijk het is om voldoende fruit en groenten te eten.”

pixabay

Gesponsorde artikelen