Brussels Design September: niet-te-missen talent van eigen bodem

Van 9 tot 30 september dompelt onze hoofdstad zich voor de negende keer onder in Design September Brussels, de jaarlijkse afspraak voor alle designliefhebbers met meer dan 100 culturele en commerciële evenementen.    Wij namen een kijkje in het aanbod en selecteerden 10 niet-te-missen design events met aandacht voor talent van eigen bodem.

1. Nieuwkomers MÖBEL en Hopstudio

MÖBEL, een gloednieuwe productlijn van ResourceLab, gaat vanaf 5 september in première in de Design Vlaanderen Galerie. De collectie is van de hand van gerenommeerde designers in binnen- en buitenland en wordt vervaardigd door werknemers binnen de sociale economie. Kaspar Hamacher, Makkink & Bey en Maarten De Ceulaer ontwierpen de eerste lijn die jaarlijks aangevuld zal worden met een nieuw ontwerp van telkens een andere designer.

Daarnaast slaan ook Géraldine Calbert en Hopopstudio de handen in elkaar voor een nieuw project: Hopstudio. Ze ontwerpen design om in te leven, ruimtes die via hun inrichting in interactie staan met de toeschouwers.

2. UpTown Design

UpTown Design, naar een initiatief van freelance journaliste Kunty Moureau, nodigt dit jaar voor de eerste keer Belgische ontwerpers uit om hun ontwerpen te tonen in de Brusselse bovenstad (de buurt rond de Waterloolaan & Guldenvlieslaan).

Meubelontwerpers Michaël Bihain, Raphaël Charles, Gauthier Poulain en Pascal Breucker hebben hun deelname al bevestigd. Ook juwelen-ontwerpsters Frédérique Coomans, Sabine Herman en Aurore de Heusch stellen tijdens deze expo hun laatste werk voor.

3. Dialogue – Belgian design news

De jonge ontwerpers Quentin De Coster en Frederik Delbart staan aan het roer van Dialogue – Belgian design news, een tentoonstelling met projecten van dertig Belgische ontwerpers uit 2013 en 2014.

Grote namen als Alain Gilles, Dirk Wynants en Xavier Lust worden er afgewisseld met het jonge talent van ondermeer Emmanuel Gardin, Jean-François d’Or en Glenn Marys.

4. The Power of Object(s)

Mode And Design Center (MAD) Brussels stelt samen met ING België „The Power of Object(s), Design Bestsellers in Belgium” voor. Deze tentoonstelling onthult het werk van 25 grote designers: hun meest iconische en best verkochte voorwerpen vormen een inventaris van het hedendaags Belgisch design. 

Bram Boo, Axel Enthoven, Charles Kaisin, Maarten Van Severen, Danny Venlet… de lijst van deelnemende Belgische designtoppers is werkelijk te lang om op te noemen. Deze tentoonstelling loopt uitzonderlijk tot 11 januari 2015, met op woensdag telkens een nocturne tot 21u. 

5. Open doors bij OBJEKTEN

De studio van het Brusselse designmerk OBJEKTEN opent op 22 en 23 september zijn deuren voor het grote publiek. Het merk, dat bekend staat om haar innoverende ideeën en probleemoplossend denken, etaleert bekende werken van Sylvain Willenz, Mathieu Lehanneur en Alain Berteau samen met het nieuwe opbergsysteem van Marina Bautier.

6. Intersection#3 Belgian design

Deze expo Intersection#3 Belgian design zet zijn bezoekers ertoe aan na te denken over de aard van design: de essentie tussen artistieke realisatie en commercieel product. Het werk van Kaspar Hamacher (hout), Hugo Meert (keramiek) en Vera Vermeersch (textiel) staat centraal en dient als leidraad om ook naar het artisanale aspect in hedendaags design te kijken.

Dit event vindt plaats in het Atomium, met zijn spectaculaire architectuur een van dé iconen van Belgisch design. 

7. Open doors bij Marina Bautier

Designer of the Year 2014 Marina Bautier staat niet alleen in de kijker tijdens de opendeurdagen van OBJEKTEN maar opent zelf ook haar studio voor fans en andere kijklustigen. Actief sinds 2003, lanceerde Bautier vorig jaar haar eigen label en winkelruimte: MA. Op 26 september kunnen liefhebbers in haar atelier genieten van een homemade seizoenslunch.

8. Lezing Julien De Smedt

Julien De Smedt is de oprichter en directeur van JDS Architects met vestigingen in Brussel, Kopenhagen en Shanghai. De Smedt’s werk staat bekend om zijn gebruik van vernieuwende architecturale modellen en kan bewonderd worden in wereldsteden als Parijs, New York City en Sao Paolo. 

De Smedt is met deze lezing niet aan zijn proefstuk toe aangezien hij regelmatig als gastspreker aantreedt voor kleppers als het Tate Modern in Londen en het Mies van der Rohe Pavilion in Barcelona.

9. Septembre est Septembre

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten blaast dit jaar maar liefst 300 kaarsjes uit en viert deze mijlpaal met drie verschillende initiatieven. Studenten van 14 verschillende studierichtingen creëren unieke limited-edition items, bezoekers kunnen via een expositie een kijkje nemen achter de schermen van dit vermaarde instituut en in een aanpalende pop-up shop kan men terecht voor onuitgegeven werk van de studenten. 

10. Second Life Festival

Het Second Life Festival organiseert op 28 september een speciale „vintage dag” in Hotel Berger in Elsene. In deze unieke setting kunnen fans van het genre zich tussen 15u tot 20u verlekkeren aan vintage juwelen, handtassen, accessoires, vinyl en zoveel meer.

Meer info over alle events: Design September Brussels

Meer
Lees meer...