Bye bye oordopjes: dankzij deze helm vergeet je dat je in een vliegtuig zit

De zitjes worden steeds smaller én de beenruimte steeds kleiner. Niet abnormaal dus dat je soms een beklemmend gevoel krijgt als je in een vliegtuig zit, zeker niet als het om een lange vlucht gaat. Maar daar zou misschien wel een oplossing voor kunnen komen. Airbus heeft immers een patent genomen op een helm die je doet vergeten dat je op een vliegtuig zit.

Het gaat om een zogenoemde virtual reality helm, die zowel het zicht, de geluiden als de geuren van de reizigers moet controleren. Er zit ook een mini-airbag in de helm, die je moet beschermen tegen kwetsuren als er sprake is van turbulentie. 

Volgens Airbus volstaan de huidige opties aan boord van een vliegtuig niet om de passagiers voortdurend te entertainen. Films of muziek, eten of drinken: het is vaak niet genoeg niet om de verveling tegen te gaan en de stress van de vlucht te verminderen. De helm moet daar verandering in brengen.

Afschermen

“Het doel van de uitvinding is het verbeteren van het comfort van de passagiers”, klinkt het bij Airbus. “De helm geeft een sensorische isolatie ten opzichte van de omgeving.” Lees: de helm moet je afschermen van je medepassagiers, van de huilende baby en de babbelzieke buurman.

De helmen zullen ingebouwde koptelefoons hebben, maar ook een uitklapbaar scherm of misschien wel gewoon brilglazen waarop je een film kunt zien. Als je wil werken, kan je dan weer het virtuele toetsenbord uitklappen. Kortom: je kan vergeten dat je op een vliegtuig zit.

Maar…

Wanneer je deze helm mag verwachten? Helaas nog niet binnenkort. Het gaat voorlopig nog maar om een patent, er zijn nog geen concrete plannen om de helm ook effectief te produceren. Plus: er zijn ook andere factoren waarmee nog rekening gehouden moet worden, zoals de hoge kost én het extra gewicht (en dus hogere brandstofkosten) op de vliegtuigen.

Voorlopig zullen we dus nog steeds onze eigen smartphones, tablets, boeken, oordopjes én oogmaskers moeten meenemen…

Bronnen: CNN, Mashable, Wired
Meer
Lees meer...