Canadezen kunnen voortaan cannabis bestellen via Uber Eats

Uber Technologies, het moederbedrijf van Uber Eats, stort zich op de cannabismarkt. Inwoners van Canada, waar cannabis gelegaliseerd is, kunnen voortaan wiet bestellen via de koerierdienst van Uber. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Canada heeft in 2018 cannabis gereguleerd en gelegaliseerd. Het Noord-Amerikaanse land was daarmee het tweede land wereldwijd, na Uruguay in 2013, die het gebruik van de softdrugs legaliseerde. Intussen hebben verschillende Canadese cannabisbedrijven het levenslicht gezien. Ook bestaande bedrijven, waaronder Uber, willen een graantje meepikken.

Wereldwijd onderzoeken meer en meer landen of en hoe ze cannabis kunnen legaliseren. Canada was in 2018 één van de eerste landen om de softdrugs te legaliseren. Dichter bij huis heeft Luxemburg recent een soortgelijke beslissing genomen. Dergelijke beslissingen spijzen niet alleen de staatskas (door cannabis te belasten), maar inspireert ook ondernemingen om hun dienstverleningen uit te breiden. Zo gaat Uber Eats in Canada voortaan de mogelijkheid bieden om cannabis te bestellen.

Bestelling ophalen

De klanten zullen met behulp van de app Uber Eats wiet kunnen bestellen. Dat meldt Reuters. Sinds maandag is het mogelijk om cannabisproducten te bestellen bij de cannabisketen Tokyo Smoke. De bestelde producten worden weliswaar niet aan huis geleverd, maar moeten opgehaald worden in de dichtsbijzijnde filiaal van Tokyo Smoke. Op die manier kan de verkoper de leeftijd en de identiteit van de koper verifiëren.

Uber lonkt al een tijdje naar de cannabismarkt. Dara Khosrowshahi, CEO van Uber, zei in april al dat hij overwoog om die markt aan te boren. Hij had het toen wel specifiek over de Verenigde Staten. Het Congres aldaar bekijkt of het cannabis op federaal niveau kan legaliseren.

Uber heeft bij de bekendmaking niets gezegd over de Amerikaanse markt. “Wij zullen de regelgeving en de mogelijkheden per markt op de voet blijven volgen. En naarmate de lokale en federale wetgeving evolueert, zullen wij mogelijkheden onderzoeken met handelaars die in andere regio’s actief zijn”, zei een woordvoerder aan Reuters.

Strijd tegen de illegale verkoop van cannabis

“Het partnerschap zal Canadese volwassenen helpen veilige, legale cannabis te kopen”, aldus Uber. “We willen op die manier ook helpen om de strijd aan te gaan tegen de illegale verkoop van cannabis, die nog steeds goed is voor 40 procent van alle niet-medicinale cannabisverkoop in het land.”

Volgens het onderzoeksbureau BDS Analytics zal de cannabisverkoop in Canada in 2021 zo’n 4 miljard dollar bedragen. Verwacht wordt dat dat cijfer zal stijgen tot 6,7 miljard dollar in 2026.

(kg)

Meer
Lees meer...