Chen, Baekhyun en Xiumin van EXO klagen SM Entertainment aan voor fraude

Het conflict tussen Chen, Baekhyun en Xiumin van EXO en hun voormalige agentschap SM Entertainment is nog niet voorbij. Het drietal heeft nu twee leidinggevenden van het agentschap aangeklaagd voor fraude.

Eerder deze maand kwam het conflict tussen Chen, Baekhyun en Xiumin van de K-popgroep EXO en hun voormalige agentschap SM Entertainment opnieuw onder de aandacht. Het drietal liet toen in een persconferentie weten dat SM Entertainment zich niet hield aan de voorwaarden in hun overeenkomst. Het ging daarbij vooral over de afgesproken verdeling van de winst uit de verkoop van solowerk van het drietal en werk als deel van EXO. Nu heeft SM gereageerd op deze beschuldigingen met een eigen rechtszaak.

SM vs Chen, Baekhyun en Xiumin

Iets meer dan een jaar geleden lieten Chen, Baekhyun en Xiumin van EXO weten dat ze SM Entertainment zouden verlaten. Het drietal deed dat uit ongenoegen met het agentschap over verschillende feiten. Ze waren ontevreden over de manier waarop ze behandeld werden, zouden niet betaald worden en moesten ze naar eigen zeggen illegale contracten ondertekenen. Uiteindelijk bereikte het drietal wel een akkoord met SM Entertainment dat ervoor zorgde dat ze nog steeds konden deelnemen aan activiteiten met EXO, maar nu zou SM volgens de drie ook die overeenkomst geschonden hebben.

In een persconferentie op maandag 10 juni lieten de advocaten van Chen, Baekhyun en Xiumin weten dat het drietal overwoog om officieel klacht in te dienen omdat SM Entertainment de voorwaarden uit hun overeenkomst niet nakomt. Concreet zou SM Entertainment 5,5 procent van de inkomsten die het genereert uit de verkoop van albums en muziek van EXO moeten afstaan aan INB100, het agentschap dat Baekhyun oprichtte en waar ook Chen en Xiumin bij aangesloten zijn. Maar SM Entertainment staat die 5,5 procent niet af. Daarnaast zou SM Entertainment ook 10 procent van de inkomsten van de individuele activiteiten van het drietal eisen. Het gaat dan over soloalbums, concerten en zelfs inkomsten uit advertenties.

SM reageerde al snel op de beschuldigingen en meent dat het recht in zijn schoenen staat en de afspraken uit de overeenkomst niet schendt. Maar niet veel later trok het agentschap naar de rechter tegen Chen, Baekhyun en Xiumin omdat zij zich niet aan hun contract houden. Het drietal reageerde meteen ontzet en liet weten dat ze het betreurden dat SM meteen het “machtige zwaard van juridische actie” trok in plaats van met hen in dialoog te gaan. Nu reageren ze met een eigen rechtszaak.

Fraude

De drie hebben, samen met het agentschap INB100, deze keer twee leidinggevenden van SM Entertainment persoonlijk aangeklaagd. Het gaat om de CAO (Chief A&R Officer), Lee Sung-soo, en co-CEO Tak Young-jun. De twee worden aangeklaagd voor fraude, waarbij ze de wet op de verzwarende straffen etc. voor specifieke economische misdrijven geschonden zouden hebben.

Wil je op de hoogte blijven van alles over K-pop? Schrijf je dan in op onze gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Meer
Lees meer...