China vroeg aan Rusland om te wachten met invasie van Oekraïne tot na de Olympische Winterspelen

Chinese functionarissen vroegen hun Russische ambtgenoten Oekraïne niet binnen te vallen tijdens de Winterspelen in Peking. Dat bericht The New York Times dinsdag op basis van informatie van Westerse inlichtingendiensten.

De Chinese overheid zou wel degelijk op de hoogte zijn geweest van de plannen van het Kremlin om Oekraïne binnen te vallen, meent The New York Times. Sterker nog: in februari vroegen hoge Chinese ambtenaren aan hun Russische collega’s blijkbaar om de invasie van Oekraïne uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen. Vier dagen na de afloop van de Winterspelen viel Rusland Oekraïne aan.

Dat weten we dankzij rapporten van de regering-Biden en een Europese insider die de Amerikaanse krant kon bekijken. The Times deelt de rapporten in kwestie wel niet met zijn lezers en geeft ook aan dat er “variërende interpretaties” van de feiten zijn. Opvallend is overigens dat dergelijke uitwisselingen wellicht niet rechtstreeks gebeurden tussen de Chinese president Xi Jinping en de Russische dictator Vladimir Poetin.

Geen woord over NAVO

Poetin en Xi ontmoetten elkaar op vrijdag 4 februari, de openingsdag van de Winterspelen. De twee beloofden een “grenzeloze” samenwerking tegen het Westen en brachten een meer dan 5.000 woorden lang document uit over de aard van Russisch-Chinese samenwerking.

Opvallend: Volgens de voormalige Australische premier Kevin Rudd, die overigens bijzonder goed Mandarijn spreekt, stond er in de officiële Chinese versie van dat document geen enkele vermelding van het brandende anti-NAVO sentiment waarmee de Russen hun invasie later deels rechtvaardigden.

Reactie van China

Volgens Liu Pengyu, een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington, zouden de beweringen in de rapporten van de inlichtingendiensten speculaties zijn “zonder enige basis en bedoeld om China de schuld te geven en te besmeuren”.

“China zal een constructieve rol blijven spelen in een oplossing van de situatie in Oekraïne”, zei woordvoerder, Wang Wenbin, op een website van de Chinese overheid. Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken zei deze week tegen zijn Oekraïense evenknie dat Peking een actieve rol wil spelen in het realiseren van een staakt-het-vuren in het land.

(lp)

Meer
Lees meer...