Chris Rock opent de ‘blanke’ Oscars met snoeiharde grappen over het racistische Hollywood

Zelden werd zo hard uitgekeken naar de monoloog die de Oscars opent als dit jaar. Chris Rock presenteerde de avond en de komiek liet de kans niet liggen om eens flink met het “racistische Hollywood” te spotten. Toen bekend raakte dat iedere genomineerde acteur voor het tweede jaar op rij blank is, ontstond een oproep tot boycot. Maar Rock loste dat dus met humor op.

Over het algemeen reageerden de blanke acteurs in het publiek met een glimlach op de grappen van Chris Rock. Al ging hij soms wel heel ver. Een overzicht van zijn beste momenten:

– “Man, ik heb zeker 15 zwarten in die montage geteld.”

– “Ik ben hier op de Academy Awards, ook gekend als de White People’s Choice Awards.”

– “Besef je dat als ze presentatoren zouden nomineren, ik deze job niet eens zou krijgen! Jullie zouden nu naar Neil Patrick Harris aan het kijken zijn.”

Waarom nu protesteren?

– “Ik heb er aan gedacht om te stoppen. Ik heb er echt hard over nagedacht. Maar ik besefte dat ze de Oscars niet gaan cancellen omdat ik stop. En het laatste wat ik kan gebruiken is nog eens een job aan Kevin Hart verliezen, okay?”

– “Waarom protesteren we tegen deze Oscars? Het de 88ste editie, wat betekent dat zeker 71 andere keren geen zwarten genomineerd waren (…) Ik ben er zeker van dat er geen zwarte genomineerde waren in enkele van die jaren, bijvoorbeeld in 1962 of 1963. Zwarte mensen hebben niet geprotesteerd. Waarom? Omdat we echte dingen hadden om tegen te protesteren. We hadden het te druk omdat we verkracht en gelynchd werden, zodat het ons niks kon schelen wie de beste film had gemaakt. Wanneer je grootmoeder aan een boom hangt te bengelen, is het moeilijk om bezig te zijn met de beste buitenlandse korte documentaire.”

In Memoriam

– “Jada (Pinkett Smith) die de Oscars boycot, dat zoals ik die Rihanna’s slipje boycot. Ik was niet uitgenodigd.”

– “Als je ieder jaar zwarte genomineerden wil, dan heb je zwarte categorieën nodig. Je doet het al met mannen en vrouwen. Denk daar eens over na: er is geen reden waarom we een aparte categorie voor mannen en vrouwen in acteren moeten hebben. Robert De Niro heeft nooit gezegd: ‘Ik moet trager acteren, zodat Meryl Streep me kan bijhouden.'”

– “Het blokje In Memoriam zal volledig gaan over zwarten die neergeschoten werden door de politie toen ze op weg waren naar de cinema.”

Gelijke kansen

– “Maar de dingen veranderen. We hebben een zwarte Rocky dit jaar (…) Dat is ongelooflijk, aangezien Rocky plaats heeft in een wereld waarin blanke atleten zo goed zijn als zwarte atleten. Rocky is een science fiction-film. Er gebeuren dingen in Star Wars die geloofwaardiger zijn dan wat er in Rocky gebeurde.”

– “Leo krijgt ieder jaar een geweldige rol. Jullie krijgen allemaal voortdurend geweldige rollen. Maar wat met de zwarte acteurs? Jamie Foxx is één van de beste acteurs in de wereld.”

Meer
Lees meer...